Un feribot egiptean s-a rasturnat la 60 de kilometri de statiunea Hurghada, iar din cei aproape 1.400 de oameni aflati la bord echipele de salvare au gasit doar 185 de supravietuitori, scrie EVZ. Cei de la Romania Libera spun ca pana aseara, autoritatile egiptene au anuntat salvarea a 300-400 de oameni si recuperarea a 100 de cadavre. O alta nava, Salam 95, apartinand aceluiasi armator, s-a scufundat in Marea Rosie anul trecut, scrie BBC. Potrivit unor informatii de ultima ora furnizate de Sky News se pare ca inainte de a se rasturna in cala feribotului ar fi izbucnit un incendiu.

Tragedie de proportii dupa pelerinajul de la Mecca

1.400 naufragiati in Marea Rosie

preluare Romania Libera

Un vas egiptean, la bordul caruia se aflau cel putin 1.400 de oameni, dintre care 100 erau membri ai echipajului, a naufragiat in Marea Rosie, a anuntat, ieri, seful autoritatii maritime egiptene, Mahfus Taha Masuk, citat de agentiile internationale.

"Al-Salaam Boccaccio 98" a parasit joi seara portul Dubah din Arabia Saudita, avand ca destinatie portul egiptean Safaga. Conform primelor informatii, majoritatea pasagerilor, egipteni, au disparut in apele Marii Rosii. Dupa ce autoritatile maritime au pierdut contactul radar cu vasul de croaziera, responsabilii egipteni si sauditi au trimis elicoptere in largul Marii Rosii.

Ajunse la aproximativ 50 de mile (90 de kilometri) de Safaga, echipele de interventie au anuntat reperarea a numeroase cadavre, dar si a unor barci de salvare. Pana aseara, autoritatile egiptene au anuntat salvarea a 300-400 de oameni si recuperarea a 100 de cadavre.

Articol integral in Romania Libera

Zi neagra in Marea Rosie: peste 1.200 de morti

preluare Evenimentul Zilei

CATASTROFA. Un feribot egiptean s-a rasturnat la 60 de kilometri de statiunea Hurghada, iar din cei aproape 1.400 de oameni aflati la bord echipele de salvare au gasit doar 185 de supravietuitori

Vasul egiptean Al-Salam Boccaccio 98, la bordul caruia se aflau aproape 1.300 de pasageri si 100 de membri ai echipajului, s-a scufundat la circa 90 de kilometri de portul egiptean Safaga (si aproximativ 60 de kilometri de statiunea Hurghada).

Joi seara, la scurt timp dupa ce a parasit portul saudit, vasul a disparut de pe ecranele radar, dar statiile de coasta nu au primit niciun mesaj SOS din partea echipajului.

Cu toate acestea, nave militare si comerciale egiptene au fost trimise imediat in zona, iar ieri, dimineata echipele de salvare au raportat gasirea a zeci de cadavre si a numai 185 de supravietuitori, aflati in barcile de salvare care pluteau in deriva.

Echipajele din elicoptere au descris imagini de groaza, cu nenumarate cadavre plutind pe mare. In orasul Safaga incepusera ieri sa soseasca rude ale celor 1.400 de persoane de pe feribot, majoritatea egipteni, toti alergand pe la institutiile si spitalele din oras in incercarea de a afla vesti despre cei dragi.

Feribotul, rasturnat de incarcatura sa

SUPRAINCARCARE. Sky News a anuntat ca numarul pasagerilor era cu 20a mai mare decat capacitatea maxima.

DEZECHILIBRARE. Expertii spun ca ar fi fost posibil ca o parte din vehiculele transportate in cala sa se fi deplasat, dezechilibrand nava.

VREME REA. Furtuna care a afectat Marea Rosie poate fi o alta cauza a tragediei, mai ales in combinatie cu una dintre cele doua ipoteze de mai sus.

Zeci de corpuri pluteau ieri in largul Marii Rosii, dupa ce vasul egiptean Al-Salam Boccaccio 98, la bordul caruia se aflau aproape 1.300 de pasageri, s-a scufundat la circa 90 de kilometri de portul egiptean Safaga (si aproximativ 70 de kilometri de statiunea Hurghada).

Articol integral in EVZ

Un vas egiptean de pasageri scufundat in Marea Rosie

preluare BBC

Oficialii spera insa ca vremea relativ calda ii va ajuta pe acestia sa supravietuiasca pana cand sunt gasiti si recuperati.

Temperatura Marii Rosii, in luna februarie, este de obicei in jur de 19 grade Celsius.

Potrivit corespondentului BBC la Cairo, alaturi de navele si elicopterele egiptene, sunt implicate in operatiunile de salvare si elicoptere saudite.

Domnul al Rashidi a mai spus ca nu exista nici un motiv de ingrijorare privind siguranta vasului, construit in urma cu 34 de ani.

Cu toate acestea, in urma cu putin timp, presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a sugerat ca nava care s-a scufundat nu ar fi indeplinit standardele de siguranta.

El a cerut, prin vocea purtatorului sau de cuvant, sa fie cercetate imediat cauzele accidentului si sa fie date garantii ca alte nave similare indeplinesc normele de siguranta.

O alta nava, Salam 95, apartinand aceluiasi armator, s-a scufundat in Marea Rosie anul trecut. Atunci insa aproape toti pasagerii au fost salvati.

Articol integral in BBC.