Expertii in securitate informatica au anuntat ca viermele Kama Sutra, programat sa stearga azi fisierele din computerele infectate, a produs pagube relativ mici in Asia si Europa.

Sute de mii de computere au fost infectate, dar companiile si utilizatorii au avut timp sa-si curete sistemele, dupa ce expertii in securitate si presa au emis nenumarate avertismente legate de viermele Kama Sutra.

„A fost destul de linistit azi. Stim ca lumea era la curent cu ce urma sa se intample", a declarat Mikko Hypponen, chief research officer la compania finlandeza de securitate F-Secure Corp.

Expertii avertizasera ca viermele, cunoscut ca „CME-24", „BlackWorm" sau „Mywife.E", ar putea corupe documentele in mai multe formate, printre care „.doc", „.pdf" si „.zip".

Companiile de securitate Trend Micro Inc. si CA Inc. au estimat nivelul de risc ca fiind redus. „A trecut termenul si nu avem cazuri cu Kama Sutra in Japonia, ceea ce sugereaza ca nu suntem in fata unei epidemii majore", a declarat Itsuro Nishimoto, director la companie de securitate japoneza LAC Corp.

Un manager al centrului oficial pentru coordonarea crizelor informatice din Hong Kong a declarat de asemenea ca nu a primit nici un fel de rapoarte referitoare la cazuri in care viermele Kama Sutra sa fi cauzat pagube.

Ajit Pillai, managerul diviziei din India a companiei de securitate americane Watchguard Technologies Inc., a declarat ca aproximativ 10% dintre clientii companiei au primit viermele, dar acestia „au aplicat remediile si au reusit sa evite problemele".

Spre deosebire de alti viermi dezvoltati pentru a-i ajuta pe spammeri si hackeri sa-si puna la cale atacurile, viermele Kama Sutra poate cauza pagube deoarece este programat sa stearga fisiere.

„Acest virus nu este nici pe departe la fel de raspandit ca alti virusi recenti. Motivul pentru care se vorbeste atat de mult despre el este faptul ca are un potential distructiv mai ridicat", a declarat Hypponen.