Protestatari libanezi au dat foc consulatului danez din Beirut, duminica dimineata, pe fondul unui protest musulman cauzat de publicarea unei caricaturi a profetului Mahomed in presa europeana.

Cateva mii de demonstranti s-au indreptat spre consulatul danez din Liban intr-un mars de protest, alertand fortele de securitate din Beirut.

Fortele de securitate au folosit furtunuri de apa, gaze lacrimogene si au tras focuri in aer pentru a imprastia multimea de protestatari, care au ars masini ale serviciului civil de aparare, o masina de politie si un jeep al armatei.

Alti manifestanti au atacat locuinte si magazine din cartierul crestin Achrafiye din Beirut.

Cel putin 28 de persoane au fost ranite in confruntari si transportate la spital, potrivit BBC.

Ministerul danez al Afacerilor Externe a cerut, duminica, cetatenilor danezi sa paraseasca Libanul, dupa ce sediul consulatului danez de la Beirut a fost incendiat de manifestanti.

Protestele musulmane din Siria si Liban au fost declansate de caricaturizarea profetului Mahomed cu un turban asemanator unei bombe intr-un ziar danez din Copenhaga, preluata apoi de mai multe cotidiane europene.

Religia musulmana interzice orice reprezentare a profetului Mohamed.

Credinciosi sirieni au dat foc sambata ambasadelor daneza si norvegiana de la Damasc, producand pagube si la ambasada suedeza.

Tarile scandinave, Statele Unite ale Americii si presedintia austriaca a Uniunii Europene au condamnat Siria pentru ca nu au asigurat paza ambasadelor.

Mii de musulmani furiosi au protestat si la Islamabad (Pakistan), Bagdad (Irak), Khartoum (Sudan); Jakarta (Indonesia) si in teritoriile palestiniene.