In Romania a aparut o noua clasa de oameni favorizati. Este vorba despre functionarii parlamentari, care s-au transformat in niste superfunctionari publici. Pensii grase, asigurari de viata gratuite, tichete de masa si prime de vacanta tentante. Asta ii asteapta pe cei care trudesc, alaturi de alesii nostri, sa faca legi bune pentru tara.

Dupa ce presedintele Traian Basescu a returnat furios legea privind statutul parlamentarilor pe motiv ca acestia si-au acordat prea multe avantaje, a semnat „ca primarul" o lege care ii transforma pe functionarii parlamentari intr-o clasa favorizata.

In ce priveste statutul parlamentarilor, seful statului aprecia ca legea stabileste - atat pentru parlamentarii in functie, cat si pentru fostii parlamentari - unele avantaje care, prin natura lor excesiva, exced categoriei drepturilor si se constituie in privilegii interzise de articolul 16 alin. (1) din Constitutie.

Cand a venit randul functionarilor parlamentari, presedintele nu a mai fost deranjat ca avantajele pe care le obtin ii situeaza deasupra functionarilor obisnuiti.

Mai grav insa este ca portile Casei Poporului s-au inchis pentru tinerii absolventi care visau la o cariera in Parlament. „Sunt nemultumit pentru ca legea nu este permisiva in privinta proaspetilor absolventi cu studii de specialitate.

De exemplu, un tanar de 25 de ani care a terminat o facultate de profil, dupa care a facut un masterat la Sorbona sau Oxford, nu se poate angaja ca functionar public parlamentar pentru ca nu are vechimea ceruta de lege. Asta in conditiile in care varsta la care o persoana poate fi aleasa deputat este de 23 de ani.

Este o anomalie si sunt hotarat sa fac lobby pentru eliminarea acestor discriminari din lege", ne-a declarat Dan Constantin Vasiliu, secretarul general al Senatului.

Vechime de 14 ani

Mai mult, PSD-istii au reusit sa-i duca de nas pe cei din Alianta si sa pastreze in functiile-cheie tot oamenii lor, cei cu care au defilat in ultimii 14 ani. Trucul a fost simplu: pentru functiile de conducere nu pot candida decat persoanele care au o vechime de minimum 14 ani in functii publice.

Or, cine ocupa functiile publice acum 14-15 ani? In alta ordine de idei, cei mai avantajati de noua lege sunt functionarii in varsta pentru ca, fiind mai aproape de pensie, vor beneficia mai repede de prevederile acesteia. Trebuie sa mentionam ca o pensie pentru aceasta categorie de bugetari poate ajunge in prezent pana la 1.800-2.000 de lei (18-20 de milioane de lei vechi).

Ni se mai pregateste ceva

Lucrurile ar putea arata chiar si mai roz dupa ce va fi aprobata legea speciala de salarizare a functionarilor publici parlamentari, la care se lucreaza deja. „Este limpede ca functionarii in varsta sunt mai avantajati comparativ cu tinerii", este de parere Dan Constantin Vasiliu.

Interesant e si faptul ca beneficiaza de aceleasi drepturi privind pensia si functionarii publici parlamentari care, la atingerea varstei de pensionare, se ocupa cu altceva. Cu afaceri, de exemplu. Si, cu toate ca nu credem ca este nevoie sa amintim acest lucru, avantajele materiale prevazute in noua lege vor fi suportate tot de la bugetul de stat.

Articol integral in Saptamana Financiara