Emisiunea tv „Report Mainz" a prezentat luni elemente inedite referitoare la conflictul comunitatii internationale cu Iranul. David Albright, cunoscut expert american de arme nucleare a relatat ca informatiile potrivit carora Iranul poseda ogive nucleare sunt „false si induc in eroare." Documentele respective au fost gasite de CIA intr-un misterios calculator.

La Conferinta NATO de la München (4-5 februarie) au participat in jur de 300 de politicieni, dintre care circa 40 de ministri de Externe si de Aparare. S-a discutat in principal despre: relatiile transatlantice, viitorul NATO si rolul Rusiei in contextul global. Donald Rumsfeld, secretarul Apararii SUA a apreciat „ ca principalul sponsor al terorismului este Iranul ".

Administratia Bush nu acorda credibilitate afirmatiilor guvernului iranian, potrivit carora programul sau nuclear are „scopuri pasnice". In cadrul aceleiasi conferinte, Dschawed Waidi, vicepresedintele Consiliului de Securitate Iranian, a anuntat ca tara sa va relua programul nuclear de imbogatire cu uran, intrerupt in octombrie 2003.

(Actiune legala din punct de vedere al dreptului international de proliferare a energiei atomice.) Afirmatia lui Waida este o reactie la decizia AIEA (Agentia Internationale pentru Energie Atomica) de a cere Consiliului de Securitate ONU, controlul programului nuclear iranian. Hotararea consiliului va fi cunoscuta in martie.

„Nu exista probe potrivit carora Iranul ar detine arme nucleare"

Luni (6 februarie) emisiunea politica tv „Report Mainz" a aratat aspecte necunoscute despre conflictul „ideologic" americano-iranian. In noiembrie 2005, renumitul cotidian „New York Times" prezenta pe prima pagina un caz brizant. Un calculator iranian, cu date militare „top-secret", ajunge in mainile serviciului de informatii american CIA.

Agentii l-au primit la mijlocul anului 2004 de la „ o sursa iraniana cu care au contacte de ani de zile." Materialul de circa 1.000 de pagini, contine studiile „ principalelor elemente - de constructie, n.a. – de ogive nucleare." CIA a evaluat informatiile: datele constituie cele mai „tari probe" si demonstreaza ca Iranul are un program secret pentru constructia armelor nucleare.

Care a fost sursa „New York Times"? Ca singura sursa, ziarul declara „membrii guvernului american. Anonimi." „Informatia senzationala" va ateriza pe primele pagini ale tuturor marilor ziare din lume. Dar, relateaza reporterul german, „nici un jurnalist (de la New York Times, n.a.) n-a vazut vreodata documentele. Nimeni nu poate controla originea lor.

Niciodata n-au fost numiti informantii." Potrivit jurnalistilor de la „Report Main", saptamana trecuta informatia a stat pe agenda consultarilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena. Pintre putinii experti care au avut dreptul sa evalueze datele enigmaticului calculator, se numara David Albright, director la „Institutul Stiintific pentru Securitate Internationala".

David Albright

Consultant de arme nucleare pentru Congresul american, Albright a detinut si postul de controlor UN pentru acelasi resort. A analizat programele nucleare secrete din Coreea de Nord si din Pakistan. In cadrul emisiunii tv, cercetatorul american afima: „In aceste documente nu se gaseste absolut nimic care sa demonstreze ca exista o arma atomica.

Documentele nu mentioneaza deloc „arme nucleare" sau „ogive nucleare. Documentele nu sunt probe". Albright a explicat ziaristilor germani, ca in studiul „gasit" de CIA, nu este vorba de ogive nucleare si de „tehnica pentru rachete".

„Iranul poseda rachete de tip Schachab-3 cu o traiectorie care poate atinge Israelul, insa rachetele nu au ogive nucleare." Regimul iranian asigura in continuu ca nu are intentia sa dezvolte arme nucleare. Prin urmare, spun autorii reportajului, documentele gasite in calculator (asa-zis) irakian, nu reusesc sa confirme versiunea administratiei Busch.

Pe baza fictiunilor recoltate de BND, americanii au inceput razboiul in Irak

Reportajul tv arata apoi imagini de arhiva. La Consiliul de Securitate ONU, Colin Powell tine pe 5 februarie 2003 un discurs virulent: „ Fiecare declaratie care v- o dau astazi, este acoperita de surse. De surse verificate. Va aducem la cunostiinta fapte care se bazeaza pe serviciile sigure de informatie.

Actuala situatie dramatica se datoreste armelor de distrugere masiva cu care Irakul ameninta lumea." Surse „verificate"? Relatarile complet nascocite apartin unui irakian, ceritor de azil in Germania. Elucubratiile acestuia despre asa-zisele „laboratoare mobile de arme biologice" ale lui Saddam Hussein, au convins agentii Serviciului de Informatie German (BND).

Care au transmis colegilor americani respectivele„dovezi". Irakianul a povestit ca, datorita meritelor sale universitare, a fost ales de regimul irakian pentru a participa la experimentele secrete puse la punct de diabolicul dictator. In mare parte, in baza fictiunilor recoltate de Bundesnachrichtendienst (BND), Statele Unite ale Americii au declansat razboiul contra Irakului.

Astazi, guvernul american considera operatiunea secreta, denumita „afacerea Curveball", ca „cea mai dureroasa eroare din dezastrul irakian." Otfried Nassauer, al doilea interlocutor al emisiunii tv, este un specialist recunoscut pentru probleme de siguranta, director la „Centrul de Informatii despre Securitatea Transatlantica"- Berlin.

Nassauer spune ca din 2003, de la intensificarea controverselor cu Iranul, acelasi scenariu se repeta regulat: „Cu 10-14 zile inaintea unor conferinte decisive ale agentiei atomice de la Viena, rasar noi suspiciuni impotriva Iranului. Acestea sunt lansate prin canale diplomatice sau prin mass-media.

Natural ca informatiile respective fac presiune asupra discutiilor si asupra climatului politic".

In preajma sedintei Consiliului de Securitate din martie, Agentia Internationala pentru Energie Atomica se afla „sub o extrema presiune". David Albright: „Ma gandesc ca SUA a folosit des aceasta strategie. Ei insisi nu pot da informatiile, stiind ca nu sunt adevarate. De aceea le paseaza presei si mass-media. Guvernul prezinta informatia exagerata si apoi citeaza mediile?"

„New-diplomacy" cu iz de thriller american.