In ultimul an, nici societatile de brokeraj si nici institutiile pietei de capital, nu s–au preocupat sa atraga cateva societati interesante de pe Rasdaq catre viitoarea bursa rezultata din fuziunea celor doua piete organizate.

In aceste conditii, singurii emitenti care au facut pasul catre lumea buna a pietei de capital au fost Socep Constanta si Biofarm Bucuresti care s–au inscris la BVB la initiativa actionarilor lor.

Aceasta lipsa de determinare a breslei brokerilor este greu de inteles in conditiile in care se admite faptul ca fara aparitia unor noi emitenti la bursa in 2006, piata romaneasca de capital nu mai poate absorbi capitalurile disponibile a fi investite atat de romani, cat si de investitorii straini.

Or daca ne–am bucurat ca 2005 a fost un an bun si datorita faptului ca, in urma unor oferte publice initiale, la bursa au sosit Broker Cluj, Vrancart Adjud si Flamingo, este pacat sa pierdem emitenti cel putin la fel de interesanti, ale caror titluri au fost tranzactionate pana in prezent pe piata Rasdaq, precum Elpreco, Argus, Sanex sau Braiconf.

Chiar daca listarea la BVB reprezinta un act de vointa al actionarilor, companiile de brokeraj ar trebui sa joace un rol mai activ in convingerea unor societati.

Desigur, nu este inca totul pierdut si in timp inca cativa emitenti de pe Rasdaq ar putea ajunge la BVB, mai ales ca institutia a demarat la inceputul acestui an un proiect de informare privind avantajele listarii pe viitoarea piata reglementata.

Dar acest program ar fi trebuit initiat mai devreme de catre BVB si Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), astfel incat la momentul fuziunii efective a celor doua piete sa fie deja "recuperate" mai multe societati de pe piata Rasdaq.

Daca vicepresedintele BVB, Septimiu Stoica admite ca se putea face mai mult in ceea ce priveste comunicarea cu emitentii de pe cea de–a doua piata organizata, directorul general, Stere Farmache, spune ca bursei ii va fi mult mai usor in viitor sa convinga emitentii eligibili de pe sistemul alternativ de tranzactionare, sa treaca pe piata reglementata.

"Pana la incheierea procesului de fuziune, BVB nu avea cum sa faca mai mult", a explicat Farmache.

Viitoarea structura a BVB

Noua arhitectura a pietei de valori mobiliare, ce va fi administrata de BVB dupa ce aceasta va fi autorizata ca operator de piata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) reiese foarte clar dintr–o dispunere de masuri a Comisiei din decembrie anul trecut.

Astfel, actuala bursa se va numi "piata reglementata" pe care vor fi admise la tranzactionare emitentii care in 2005 au avut o capitalizare medie de cel putin un million de euro si care vor indeplini cateva criterii de lichiditate ce vor fi stabilite de bursa de valori.

Evident aceste societati trebuie sa indeplineasca, ca si pana in prezent, obligatiile de informare si raportare prevazute de Legea nr 297/2004, precum si de reglementarile emise in aplicarea acesteia de BVB si CNVM.

BVB va administra si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS) pe care vor fi listate actiunile unor societati care nu sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata, dar care indeplinesc anumite conditii de lichiditate si care de–a lungul timpului au semnat angajamente privind prezenta la BVB sau pe piata Rasdaq.

Foarte important, obligatiile de raportare ale emitentilor de pe ATS vor fi similare cu cele ale societatilor ale caror actiuni se tranzactioneaza pe piata reglementata.

Astfel, reiese faptul ca in viitor, emitentii care vor indeplini criteriile de lichiditate pentru bursa, vor putea face relativ usor pasul de la ATS la BVB. Pe sistemul alternativ de tranzactionare vor ajunge toti emitentii care au fost listati pana in acest an la categoriile de excelenta ale Bursei Electronice Rasdaq, dar si o parte din cele de la categoria de baza.

Anca Dumitru, director general adjunct in cadrul BVB, spune ca si ATS va fi organizata pe doua categorii, in cadrul primeia urmand a se regasi societatile de pe nivelurile de tip bursier ale Rasdaq, iar pe cea de–a doua alte circa 300 de societati.

La randul sau, Stere Farmache ne–a declarat ca BVB a pregatit o informare catre emitentii calificati pentru ATS, prin care acestora li se vor prezenta avantajele trecerii la bursa. "Eforturile noastre vor viza atragerea societatilor eligibile pe piata reglementata si dezvoltarea unui parteneriat cu societatile de pe ATS intr–un cadru institutional", explica directorul general al BVB.

Pe langa piata reglementata si sistemul alternativ de tranzactionare, BVB va administra o platforma de tranzactionare pentru titlurile care nu vor indeplini conditiile pentru a fi admise la bursa sau pe ATS. In aceasta situatie vor fi societatile care nu au semnat niciodata angajamente pentru listarea la BVB, respectiv BER sau care nu se vor incadra nici macar in criteriile specifice ATS.

Si emitentii din aceasta categorie vor avea anumite obligatii de raportare ce vor fi stabilite de BVB cu aprobarea CNVM.

Transferurile cu actiuni pe aceasta platforma se vor suspenda la data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, acesti emitenti urmand sa fie retrasi de la tranzactionare si radiati din evidentele CNVM. Pana la momentul respectiv societatile pot opta pentru admiterea la tranzactionare pe ATS sau chiar la BVB, cu conditia indeplinirii criteriilor prevazute de regulamentele bursei.