Spre sfarsitul anului trecut, unii reprezentanti ai caselor de brokeraj s–au aratat ingrijorati de faptul ca multi investitori straini ar vinde titlurile SIF, tentati fiind de castigurile scriptice realizate pe aceste plasamente.

O astfel de tendinta ar fi constituit un semnal negativ pentru cei ce mizeaza pe SIF–uri, "iesirea" treptata a strainilor putand sa induca un trend de scadere a cotatiilor pe termen lung.

Analiza ponderii rezidentilor si strainilor in structura cumpararilor si vanzarilor de actiuni SIF, nu confirma insa un astfel de scenariu. In vanzarile de actiuni, nerezidentii au ocupat cote de 13,7% in trimestrul I, 23% – trimestrul II, 13% – trimestrul III si 16% – lunile octombrie si noiembrie.

In acelasi timp, investitorii straini au detinut urmatoarele pozitii in cumpararile de actiuni SIF: 24% – trimestrul I, 27% – trimestrul II, 29% –trimestrul III si 30,6% – lunile octombrie si noiembrie.

Ca atare, nu exista indicii obiective ca in ultimele luni din 2005 ar fi intervenit o crestere semnificativa a intensitatii vanzarilor din partea nerezidentilor si deopotriva o scadere a apetitului pentru achizitii.

Evident ca anul trecut o parte a investitorilor straini si–a marcat profiturile, dar in acelasi timp alti investitori au alocat capitaluri in vederea achizitionarii de actiuni SIF, astfel incat in structura cererii si a ofertei pentru titlurile societatilor de investitii nu au intervenit mutatii spectaculoase.

Cumulat, la nivelul primelor 11 luni din 2005, nerezidentii au ocupat ponderi de 28% si 15,7% in cumpararile si respectiv vanzarile de titluri. Lunile in care strainii au fost mai activi in a face achizitii au fost ianuarie – 56,5% din valoarea cumpararilor, octombrie – 40,8%, mai – 37,2%.

De remarcat ca perioadele in care investitorii externi au fost mai retinuti au fost martie – 10,2% din valoarea vanzarilor, adica tocmai luna cand indicele BET FI a scazut cu peste 30%, si iunie – 9,4%.

Multi analisti socotesc ca actiunile SIF au un potential de crestere rezonabil, de peste 25%–30% in acest an in contextul in care BCR a fost evaluata prin tranzactia Erste la peste sase miliarde de euro, iar BRD si BCR pot sa–si mareasca activele cu minimum 20% anual.

De altfel, in prima saptamana a lunii ianuarie, doua dintre cele mai importante case de brokeraj, au facut recomandari ferme clientilor sa achizitioneze actiuni SIF, titlurile indicate a avea potentialul de apreciere cel mai ridicat pe termen lung fiind SIF2 si SIF3.

In aceste conditii nu sunt motive ca in 2006 interesul investitorilor straini pentru actiunile SIF sa nu se mentina la un nivel rezonabil.