Presedintele rus Vladimir Putin a scandalizat din nou mediile diplomatice europene si americane dupa ce a anuntat raspicat ca are de gand sa invite la Moscova organizatia extremista palestiniana Hamas, castigatoarea alegerilor din teritoriile palestiniene, grupare boicotata atat de SUA, cat si de UE.

Desi Hamas si-a asumat responsabilitatea pentru zeci de atentate in Israel si sustine in continuare distrugerea statului evreu, Rusia refuza sa includa gruparea pe lista organizatiilor teroriste, asa cum au procedat americanii si europenii.

(Poate pentru ca nici interlocutorii Moscovei nu s-au grabit sa-i califice pe ceceni drept „teroristi", asa cum ar fi dorit Putin).

Intentia presedintelui rus de a discuta cu liderii Hamas a dat peste cap intreaga strategie a diplomatilor americani si europeni, care i-au amenintat pe radicalii palestinieni cu izolarea totala si inghetarea fondurilor, pentru a-i determina sa renunte la intentiile belicoase fata de Israel.

Aflat intr-o vizita la Madrid, Putin le-a explicat jurnalistilor care l-au intrebat despre pozitia sa fata de Hamas ca „politica arderii puntilor nu are nici o perspectiva". „Ne vom mentine contactele cu Hamas si vom invita autoritatile Hamas la Moscova pentru discutii", a spus el.

Mai apoi, ministerul rus de externe a dezvoltat afirmatiile liderului de la Kremlin, anuntand ca discutiile vor viza incercarea de a-i determina pe liderii gruparii radicale sa-si modereze pozitia si sa accepte o recunoastere a statului Israel, precum si convorbiri de pace cu statul evreu.

In timp ce Washingtonul a cerut explicatii Moscovei, iar liderii evrei au calificat anuntul lui Putin drept „un cutit ce le-a fost infipt in spate", diplomatii europeni s-au aratat mai rezervati in a condamna pozitia rusa.

Citeste articolul complet in Gandul