La fiecare spectacol al lui vin peste 1.000 de oameni. Crede in Dumnezeu si in elite. E convins ca politicienii nu vor altceva decit sa-i oboseasca pe romani. Iar celor care-i spun ca e taliban fiindca e credincios, le raspunde ca sint oligofreni.

Domnule Dan Puric, e adevarat ca v-ati suparat pe TVR?

Nu, dar, din nefericire, proiectele mele nu corespund cu capacitatea de intelegere a celor care m-ar putea ajuta sa le realizez. E un decalaj penibil de mare intre noi.

De exemplu?

De exemplu, am dat niste proiecte la concursul TVR, ca sa scot putin macar televiziunea publica din imbecilizarea asta bine dirijata sau din furajarea asta masiva cu emisiuni de prost gust. Nu stiu inca daca asta este o politica de stat, o politica comunitara sau este doar o prostie autohtona. Noi trebuie sa diagnosticam lucrul asta. Cind zic „noi", ma refer la niste constiinte artistice.

Felicitare de la Casa Regala

Ce s-a intimplat cu scenariile date de dumneavoastra la TVR?

Au fost refuzate cu o morga din asta demna de o comisie de cenzori. Era o posibilitate sa ne intoarcem la normalitate si sa dam poporului roman ceva pe masura adevaratului sau coeficient de inteligenta si de sensibilitate.

Scenariile mele nu au fost destul de bune pentru TVR. Nu ma mai apasa chestia asta acum, o privesc chiar amuzat. Peste ani de zile, daca avem putin umor, vom putea face niste studii despre istorie si antropologie culturala. Baietii astia vor putea fi niste bune exponate la Antipa.

Asa cum se studiaza acum fenomenul „culturii" socialiste, se va studia fenomenul culturii de tranzitie. Cit ne-au chinuit pe noi flacaii astia, care, culmea, sint tineri! Sint noile clone ale cenzurii. Comunistii nu au stat degeaba, au fatat intre timp.

Mai planuiti vreun turneu?

Sper cu „Don Quijote" sa fac un turneu european. E un spectacol care s-a bucurat de un imens succes. Chiar azi am primit de la Casa Regala o scrisoare de felicitare, o adevarata „cronica" regala. Sper sa am sustinerea Ministerului Culturii si a celui de Externe. Romania trebuie sa intre in istorie.

Deocamdata face figuratie. Orice tara onorabila conduce o ofensiva culturala. Buzduganul artistic se arunca inaintea celui politic. Deja „Visul" l-am jucat la UNESCO, l-am jucat la Oslo, la Berlin, „Hic sunt leones" in China si am reprezentat Romania foarte bine. Un astfel de turneu nici macar nu necesita fonduri foarte mari.

„Nu-s ca astia de la primarie"

,b>Cum se explica faptul ca, desi unele dintre ele sint pe afis de ani de zile, spectacolele dumneavoastra se joaca mereu cu sala plina?

Spectacolele mele sint ca o sosea germana. Sint foarte bine intretinute. Eu nu-s ca astia de la primarie care asfalteaza soseaua direct cu gauri.

Trebuie sa le bagam in cap tuturor factorilor de raspundere, Ministerului Culturii, directiunii Teatrului National, ca spectacolele mari trebuie ocrotite si intretinute. Iata, joc „Toujours l’amour" de noua ani cu sala arhiplina.

Cum se face ca aveti atit de multa incredere in tinerii actori?

Noi am cunoscut ghetoul comunist, ei au experimentat direct anularea visului. Macar cind esti inchis, mai ai o speranta, dar cind iesi din puscarie si acest vis este omorit, e cumplit. Este o urgenta sa se refaca elitele intelectuale.

Iar eu stiu ce oameni am in mina si sint convins ca vor fi capabili sa sara toate gardurile, fie ele electrice sau ghimpate, ce le vor sta in cale. De altfel, planuim un spectacol marturisitor in care se va vedea ce au de spus tinerii actori, pe care eu ii consider un imens capital de refacere a acestei tari. Spectacolul se va numi „Noi", ca o marca.

Citeste articolul complet in Cotidianul