Scandalul retehnologizarii de la Portile de Fier I si II este departe sa se fi incheiat.

Ascunsa sub pres de fosta guvernare CDR, preluata din mers de guvernarea PSD, manevra prin care firma Sulzer (devenita ulterior Va Tech Hydro) a pus mana prin incredintare directa pe contractul de retehnologizare a celor doua hidrocentrale a fost readusa in atentia publicului si, de ce nu, poate in atentia procurorilor de Elena Udrea, care a reluat acuzatiile la adresa premierului Tariceanu.

In anul 1997, in calitatea sa de atunci, de ministru al Industriilor, Tariceanu contrasemna o hotarare de guvern prin care firmei amintite i se faceau cadou lucrarile de la Portile de Fier I. Intermediarul intregii afaceri nu era nimeni altul decat romano-elvetianul Nicolae Bogdan Buzaianu, care avea legaturi absolut deloc intamplatoare cu mogulii energeticii romanesti.

Afaceri cu circuit inchis

Plata lucrarilor urma sa se faca prin exportul de energie pe care il asigura Va Tech. Unul dintre subcontractorii lucrarilor era UCM Resita, societate cumparata ulterior de catre firma elvetiana INET AG.

De remarcat este faptul ca in prezent conducerea UCM Resita este asigurata de Adrian Chebutie, fostul vicepresedinte al companiei Energy Holding, firma controlata de Nicolae Buzaianu.

Acelasi Nicolae Buzaianu care prin intermediul casei de avocatura "Buzaianu si Asociatii" a asigurat pana nu demult consultanta pentru Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), adica organismului care are printre atributiile sale tocmai stabilirea tarifelor la energia electrica.

La vremea respectiva, adica in 1997, Tariceanu explica ca decizia de a se incredinta lucrarile fara licitatie a fost luata avand in vedere ca exista pericolul iminent de a se produce defectiuni majore la hidrocentrala care ar putea periclita functionarea sistemului energetic national.

Smecheria, preluata din mers de DIP

In mod cu totul surprinzator (la acea vreme) pentru reprezentantul unui partid care patru ani s-a aflat in opozitie si a criticat permanent invartelile fostei guvernari cederiste, o data cu venirea sa la comanda Ministerului Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu isi schimba discursul.

El avea sa sustina gestul predecesorului sau, Calin Popescu Tariceanu, privind incredintarea directa a unui contract de zeci de milioane de dolari, reluand aceeasi explicatie. Iminentul pe-ricol, bla-bla-bla...

De fapt, totul devine limpede o data cu promovarea de catre cabinetul Nastase, la solicitarea MEC, a Hotararii de Guvern nr. 848/2001 prin care firma Va Tech Hydro primeste fara licitatie lucrarile de reabilitare la hidrocentrala Portile de Fier II.

Valoarea initiala a con-tractului, despre care multi specialisti sustineau ca este umflata, era de 125 milioane de euro. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, valoarea contractului a fost ulterior reactualizata din diverse motive, Hidroelectrica angajand plati de 280 milioane de euro.

Imediat dupa preluarea functiei de ministru al Economiei, conservatorul Seres anunta ca va face lumina in cazul contractelor energetice.

A dispus imediat Corpului de Control al ministerului sa verifice legalitatea contractelor de retehnologizare incheiate cu VA TECH pentru Portile de Fier si de ce valoarea lor a fost modificata ulterior. Deocamdata, concluziile verificarilor sunt tinute la sertar, sub cheie.

Va Tech-Hidroelectrica, un lant de iubire

Schimbarea in 2004 a directoru-lui general al societatii Hidroelec-trica si numirea unuia nou in persoana lui Traian Oprea nu aveau sa schimbe cu nimic legaturile statornicite intre Va Tech si aceasta institutie.

De fapt, Oprea era un om din sistem, care lucrase pentru sistem si, evident, ii era dator siste-mului. Asa se explica de ce in decembrie 2004 Traian Oprea a incredintat, bineinteles, tot fara licitatie, firmei Va Tech reabilitarea a 22 de grupuri hidroener-getice de pe raul Olt. Valoarea contractului se ridica la suma de 28 milioane de euro.

Inca o lovitura

Anul trecut, cand la conducerea Ministerului Economiei si Comertului se afla Codrut Seres, Va Tech a obtinut contractul pentru construirea unui nou grup la termocentrala bucuresteana CET Vest. Dupa bunul obicei al casei, tot fara licitatie.

Valoarea contractului este de 135 milioane de euro, iar lucrarile de constructie vor dura circa 30 de luni. Si aici Seres a anuntat ca va ordona o ancheta, avand in vedere ca au aparut mai multe acuzatii in ceea ce priveste pretul mult prea mare pe care societatea Electrocentrale Bucuresti, proprietarul CET Vest, l-ar avea de platit. Deocamdata, tot liniste...