Razboiul cel mare in industria telefoniei mobile se da pe cele cateva milioane de romani care nu folosesc inca un celular. Situatia sta cam asa: Orange a ajuns la 7 milioane de clienti, iar Connex Vodafone vrea, anul acesta, sa redevina liderul pietei in privinta veniturilor si a profitabilitatii.

Pe de alta parte, Cosmote intentioneaza sa intre pe profit, un nou operator de telefonie mobila urmeaza sa cumpere cea de-a patra licenta 3G scoasa la vanzare de MCTI, iar autoritatile spera sa vada, pana la finalul anului, un operator mobil virtual (care de fapt revinde minute in reteaua unui operator deja existent).

Telefonia 3G incepe sa devina un succes, Connex Vodafone raportand peste 100.000 de clienti in mai putin de un an, in timp ce Orange se pregateste sa lanseze propriul serviciu cat de curand. Oficialii Cosmote au declarat ca nici nu se pune problema sa nu lanseze telefonie de generatia a treia pana la finalul anului.

Cresteri peste asteptari

"Numarul total de clienti ai Connex Vodafone la finalul lui 2005 a fost de 6,13 milioane, cu alte cuvinte, o crestere de 25%", a declarat, pentru SFin, Liliana Solomon, director executiv (CEO) al operatorului de telefonie mobila care face parte din cea mai mare companie de profil din lume.

„Rata de penetrare a telefoniei mobile va continua sa creasca intr-un ritm apropiat de cel de anul trecut", a estimat ea. Anul acesta, apartenenta la grupul Vodafone va atrage si mai multi clienti spre Connex. „Performantele din trimestrul incheiat la 31 decembrie 2005 demonstreaza ca romanii au raspuns pozitiv la forta mesajelor combinate ale Connex si Vodafone", a spus Liliana Solomon.

Operatorul a reusit sa creasca numarul de abonati, iar indicele venitului mediu pe utilizator a crescut in premiera. Mai mult, Connex a inregistrat, pe trimestrul patru al 2005, cea mai mare rata de crestere a veniturilor din randul filialelor Vodafone la nivel mondial, de 39%.

Operatorul de telefonie mobila Orange Romania a anuntat deja depasirea pragului de 7 milioane de utilizatori. Mai bine de doua milioane de noi utilizatori au apelat in 2005 la serviciile companiei, dublu fata de cifrele estimate anterior de oficialii operatorului detinut de France Telecom. „Romanii apreciaza tot mai mult serviciile de telefonie mobila.

Noi credem ca in 2006 aceasta tendinta va continua, iar rata penetrarii serviciilor va ajunge, la finalul anului, spre 75%", spun responsabilii Orange. Compania urmeaza sa anunte saptamana aceasta rezultatele financiare pentru 2005. „Atingerea pragului de 7 milioane de clienti reprezinta o realizare pentru Orange.

Aceste cifre evidentiaza inca o data succesul telefoniei mobile in Romania", a declarat Richard Moat, director executiv al operatorului de telefonie mobila.

La fel de optimisti sunt si oficialii Zapp, al treilea operator de pe piata locala si singurul care foloseste tehnologia ameriana CDMA, rivalul GSM, in varianta 450 MHz.

Compania a incheiat anul cu 370.000 de clienti, in crestere cu aproximativ 25%, incasarile au fost estimate la 125-130 de milioane de dolari, iar profitul operational a ajuns la 15 milioane de dolari (cam de 15 ori mai mare decat in 2004).

„Rata de crestere a numarului de clienti va fi superioara celei inregistrate anul trecut", a declarat Piermario di Pietro, noul director de operatiuni (COO) al Telemobil, care opereaza serviciul Zapp. Cresterea pe 2006 a fost estimata la cel putin 26%.

Oficialii Cosmote, abia relansat in decembrie 2005, nu doresc deocamdata sa discute despre rezultatele concrete obtinute prin campania de promovare masiva, ale carei costuri sunt estimate la circa 15 milioane de euro. Oficial, in momentul relansarii compania mai avea cam 50.000 de clienti.

Prima investitie facuta a fost de aproximativ doua milioane de euro pentru imbunatatirea retelei, in cadrul unui contract semnat cu Diekat, spun surse din piata neconfirmate oficial. Pachetele promotionale, cu minute cadou si telefoane gratis, au fost acum continuate cu o oferta de tipul „un cent pe minut" si telefoane la pretul de un dolar bucata.

Articolul integral in Saptamana Financiara