De la 1 mai, Finlada si Spania vor diminua restrictiile privind accesul pe piata muncii al cetatenilor din noile state membre ale Uniunii Europene, relateaza Euractiv.com. Cel putin in cazul Finlandei, accesul mai facil va fi valabil si pentru cetatenii romani si bulgari.

Ministerul Muncii din Finlanda ca si organizatiile sindicale din aceasta tara au fost de acord in unanimitate cu o propunere privind ridicarea, de la 1 mai a.c., a restrictiilor pentru cetatenii din noile state membre ale UE aflati in cautarea unui loc de munca. Propunerea urmeaza sa fie validata de guvernul si de Parlamentul de la Helsinki.

Totodata, si Spania a anuntat recent ca va relaxa accesul pe piata muncii, tot din a doua jumatate a acestui an.

Conform propunerii finlandeze, ce urmeaza sa fie definitivata pina la 10 martie si ulterior inaintata Parlamentului, va fi introdus un sistem de inregistrare a persoanelor ce solicita un loc de munca, ceea ce va permite monitorizarea atit a mobilitatii pe piata muncii cit si supervizarea respectarii termenilor din contract.

Finlanda nu va introduce restrictii nici pentru cetatenii din Romania si Bulgaria care ar dori sa munceasca in aceasta tara, odata cu probabila aderare a celor doua state balcanice la UE la 1 ianuarie 2007.

Pina in prezent, Marea Britanie, Irlanda si Suedia au adoptat legislatie ce permite accesul nerestrictionat pe piata muncii al persoanelor din noile state membre ale UE. Se asteapta ca si Belgis si Portugalia sa adopte politici asemanatoare.

Numai ca masurile permisive nu se adopta automat si in cazul Romaniei si Bulgariei, ci doar pentru cele zece noi state care au devenit membre ale Uniunii la 1 mai 2004.