Sediul Cooperatiei de Consum din Romania, o cladire de patrimoniu valorand mai mult de un milion de euro, basca terenul pe care este amplasata, in buza Cismigiului, a fost vandut la licitatie pentru nici doua sute de mii de pachete de supa nemteasca, in ceea ce se poate numi una dintre cele mai rusinoase escrocherii din 1990 incoace.

Escrocheria a fost pornita in 1991, cand Mihai Toma, director al Indcoop, a semnat in fals contractul de import al supei in cauza cu firma Danco Anlagenbau, dandu-se drept director al Centrocoop. Importul a fost facut insa de un SRL al lui Mihai Toma, iar supa a fost abandonata pana a expirat si a fost distrusa.

Un an mai tarziu, Herr Toma s-a mai dat o data sef al Cooperatiei de Consum si i-a dat in scris neamtului Roland Danner (seful Danco) ca Centrocoop le datoreaza germanilor 433.924 marci plus o dobanda de 15,5% pe an. In 1997, Danco i-a intentat proces Centrocoop in Germania, dar presedintele Ion Angelescu nu a vrut sa trimita avocat la Tribunalul din Regensburg.

Centrocoop a pierdut procesul in lipsa, iar Justitia romana a incuviintat executarea sentintei din Germania. In cele din urma, sediul Centrocoop a fost vandut, in 2005, pentru 43 de miliarde de lei, partea Cooperatiei nefiind nici macar o portie din supa nemtilor.

Articol integral in Romania Libera