Rezultatele unui proiect national, desfasurat timp de 2 ani (parte a unei strategii conceputa pentru 5 ani), privind prevenirea ITS (Infectiilor cu Transmitere Sexuala) & HIV/SIDA, in randul tinerilor din scolile si unitatile militare ale M.A.I. au fost prezentate joi intr-o conferinta de presa.

Initiatorii acestui proiect Ministerul Administratiei si Internelor si Fundatia "Tineri pentru Tineri" au indicat o ameliorare vizibila in ceea ce priveste gradul de constientizare a tinerilor fata de incidenta Infectiilor cu Transmitere Sexuala & HIV/SIDA.

Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Fundatia „Tineri pentru Tineri" a desfasurat timp de 2 ani, (2004-2005), un proiect national (parte a unei strategii conceputa pentru 5 ani) privind prevenirea ITS (Infectiilor cu Transmitere Sexuala) si HIV/SIDA in randul tinerilor din unitatile de invatamant

si cele militare ale M.A.I, prin intermediul unitatii de management a proiectului din Ministerul Sanatatii.

Acest proiect s-a derulat cu sprijin financiar din partea Fondului Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, in cadrul Programului "Combaterea HIV/ SIDA – un raspuns cuprinzator, coordonat, multisectorial in Romania".

Proiectul s-a adresat elevilor si studentilor, precum si recrutilor cu varsta cuprinsa intre 19 si 25 de ani, categorii recunoscute ca facand parte din grupele de risc ale acestor afectiuni.

Informatiile au ajuns la grupul tinta principal prin intermediul personalului medical (medici si asistenti medicali), precum si prin cel al personalului non-medical (profesori ai institutiilor de invatamant, ofiteri, subofiteri), instruiti in prealabil in acest sens.

Proiectul „Prevenirea Infectiilor cu Transmitere Sexuala si HIV/SIDA in scolile si unitatile militare ale M.A.I." a fost implementat in toate cele 8 unitati de invatamant ale M.A.I. si in 8 unitati militare pilot, astfel incat la finalul primei faze de finantare, 16 unitati din structura M.A.I. au fost cuprinse in program.

Scopul principal al acestui proiect se refera la prevenirea ITS & HIV/SIDA in randul elevilor/studentilor si al militarilor din scolile si unitatile militare ale M.A.I., prin educarea acestora catre un comportament sexual responsabil.

Obiectivele proiectului:

  • Cresterea numarului activitatilor de informare si educare introduse cu regularitate in scolile si unitatile militare de catre personalul medical si non-medical al M.A.I.
  • Cresterea nivelului evaluarilor de risc personale si al cunostintelor cu privire la beneficiile folosirii masurilor de protectie impotriva acestor afectiuni.

    Rezultate obtinute:
  • cercetare formativa realizata de catre Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Sanatate: introducerea unei anchete sociologice la inceputul si la sfarsitul proiectului, privind nivelul cunostintelor, atitudinilor si practicilor membrilor grupului tinta care, la sfarsitul celor 2 ani, a constituit baza de

    determinare a impactului si eficientei activitatilor desfasurate.
  • elaborarea unei curricule destinate personalului medical si non-medical, pe tema „Sanatatea reproducerii (SR) si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) si HIV/SIDA in randul populatiei militare".
  • elaborarea si distribuirea unui Kit de materiale de informare, educare, comunicare (IEC) destinat grupului tinta, pentru prevenirea ITS & HIV/SIDA, care contine o brosura, 2 pliante si un poster.

    A fost realizat si un CD multi-media cu filmul documentar „Traind cu SIDA" (o serie de interviuri cu persoane infectate cu HIV sau bolnave de SIDA), obtinut cu sprijinul JSI Inc. si o prezentare a principalelor infectii cu transmitere sexuala.

    Toate materialele elaborate in cadrul acestui proiect au primit avizul Directiei de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii.
  • desfasurarea unui curs de pregatire, absolvit de 21 de formatori nationali – cu experienta in programele de prevenire a ITS & HIV/SIDA ale Fundatiei „Tineri pentru Tineri" - care au avut apoi responsabilitatea de a instrui personalul medical si non-medical din scolile si unitatile tinta.
  • organizarea a 8 cursuri de instruire la care au participat 156 de membri ai personalului medical si non-medical din scolile si unitatile tinta ale M.A.I.
  • in cadrul cursurilor IEC au fost cuprinsi 1.977 elevi si studenti si 1.919 militari in termen si/sau angajati pe baza de contract din structura M.A.I.
  • distribuire gratuita de prezervative in scolile si unitatile militare
  • 43 de vizite de monitorizare si asistenta tehnica.