Microsoft a oferit miercuri o serie de detalii despre urmatoarea versiune de Office, anuntand intentia lansarii unei versiuni „home", ca si a unor noi versiuni pentru servere si a uneia „enterprise" high end.

Microsoft a oferit si detalii referitoare la preturile unora dintre aceste versiuni. In general, Microsoft a anuntat ca atat consumatorii cat si companiile se pot astepta sa plateasca pentru noul Office sume asemanatoare cu cele platite pentru versiunile precedente.

„Nu se vor produce schimbari semnificative ale preturilor", a declarat Parri Munsell, program manager in cadrul Microsoft. Office Standard, de exemplu, se va vinde pentru 399 de dolari, in timp ce Office Professional va avea pretul de 499 de dolari.

De asemenea, asa cum era de asteptat, versiunea cunoscuta pana acum sub numele de cod „Office 12" va purta denumirea Office 2007 dupa lansarea comerciala, in cea de-a doua jumatate a acestui an.

Munsell a declarat ca noul Office va oferi o serie de noi functii, inclusiv o interfata de utilizator noua si formate noi de fisiere bazate pe XML.

„Exista un volum enorm de noutati in noul Office 2007. Credem ca acesta este cel mai semnificativ progres in ultimii 10 ani", a declarat el.

Microsoft a lansat o versiune beta initiala a Office 2007 in luna noiembrie, o a doua versiune beta fiind programata pentru primavara acestui an.

Cea mai semnificativa schimbare pentru consumatori este faptul ca Microsoft va inlocui editia sa „Student and Teacher" cu o editie „Home and Student" la pretul de 149 de dolari, care poate fi utilizata de toti consumatorii casnici.

Microsoft nu va mai include aplicatia de e-mail si calendar Outlook in aceasta versiune, oferind in schimb aplicatia OneNote pentru redactarea notitelor. Ca si in cazul versiunii Student and Teacher, editia Home a Office va putea fi utilizata pe un numar de pana la trei computere, dar nu va putea fi actualizata la o versiune ulterioara.

Pe partea de business, Microsoft va oferi doua versiuni high-end in plus fata de editiile Profesional si Standard, in acord cu promisiunea facuta anul trecut de CEO-ul Steve Ballmer conform careia vor fi mai multe versiuni premium ale Office.

Editiile „Professional Plus" si „Enterprise" pot fi cumparate doar de companii, iar Microsoft nu a oferit detalii despre preturile acestora.

In editia Professional Plus, aplicatiile standard Word, Excel, PowerPoint si Outlook vor fi completate de produsele Access si Publisher oferite si in versiunea Professional, programul de mesaje instant Office Communicator, programul de creare a formularelor InfoPath si aplicatii de management al continutului bazat pe servere si de management al formularelor.

Versiunea Enterprise ofera in plus Groove, programul de colaborare pe care Microsoft l-a achizitionat anul trecut. Utilizatorii care folosesc programul Groove au optiunea de a rula propriul server Groove ori de a se abona la un serviciu gazduit. Microsoft va oferi, pentru companii, un serviciu Groove Live cu un abonament anual de 79 de dolari pe utilizator.

Microsoft a prezentat de asemenea noi functionalitati bazate pe servere ale Office, dar nu a oferit detalii despre disponibilitatea acestora.

Multe din noile functionalitati vor fi incluse in SharePoint Portal Server, care a fost extins de la un instrument pentru managementul portalelor la unul care manevreaza si alte task-uri Office, printre care managementul formularelor, gazduirea spreadsheet-urilor si content rights management.