500 de muncitori din Scaieni s-au trezit parteneri de afaceri cu mahari din anturajul lui Viorel Hrebenciuc. Ei sunt angajati ai fabricii GES, singurul producator din Romania de geam float, un sortiment foarte cautat in Occident.

Maharii le-au promis salarii mai mari si investitii in fabrica, daca Asociatia Salariatilor se alatura unui concern de patru firme interesate sa cumpere fabrica.

Propunerea nu a venit din dragoste subita de clasa muncitoare, ci pentru ca in caietul de sarcini scria ca firmele cumparatoare trebuie sa aiba cel putin 10 ani de experienta in industria sticlei.

Or, cele patru societati din concern erau Laminate SA (fabricarea de produse metalice), Aedificia Carpati SA (constructie de cladiri si lucrari de geniu), Supremo Corporation SRL Otopeni (comert cu ridicata) si Unirea International Trading 95 SRL Voluntari (inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare).

Contractul de privatizare s-a semnat la AVAS in decembrie 2004, fix in ultima zi lucratoare a regimului PSD. Acum, muncitorii – patroni s-au agatat de CNSLR-Fratia ca sa-i scape de contractul de privatizare.

Ei spun ca intr-un an n-au vazut nici lefuri mai mari, nici finantare, si se tem ca fabrica va ajunge la fier vechi. Si-au gasit un aliat in deputatul de Prahova Romeo Hanganu. Acesta afirma ca privatizarea a fost dubioasa de la inceput.

Ca sa inlature concurenta, AVAS a cerut o garantie de un milion de euro, doar pentru cumpararea caietului de sarcini. Pana la urma, fabrica s-a vandut la un pret mai mic decat garantia – 680.000 de euro.

Cu atat s-a dat de catre AVAS o societate cu capital social de 1.341 de miliarde de lei (circa 37 de milioane de euro) si datorii de 8 milioane de dolari. O actiune de 25.000 de lei a fost vanduta cu 505 lei, adica subevaluata de 50 de ori.

AVAS si-a „permis" sa introduca in contractul de privatizare doua clauze care, pana la urma, au creat un cerc vicios. Prima prevedea transformarea datoriilor de 8 milioane in actiuni cumparate de concern, a doua - investitii de 1.300.000 de dolari intr-un an.

Numai ca transformarea creantelor AVAS in actiuni nu mai este agreata de noua conducere a Autoritatii.

Deputatul Hanganu a explicat ca statul nici n-ar avea interes sa faca aceasta tranzactie, avand in vedere ca actiunile ar fi fost dobandite de concern tot la o paritate apropiata de 1 la 50, adica statul ar fi incasat cateva sute de mii de euro in loc de 8 milioane.

Alexandru Bunea, unul din actionarii concernului, sustine ca paritatea schimbarii creantelor in actiuni nu a fost inca stabilita, este negociabila, dar categoric, noii patroni nu vor sa faca investitii pana nu se rezolva aceasta problema.

La insistentele sindicalistilor, AVAS a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va proceda la desfiintarea contractului de privatizare, „ca urmare a nerespectarii de catre cumparator a obligatiei privind constituirea, pana la data de 27.12.

2005, a garantiei aferente angajamentului investitional asumat prin contract".

Concernul a contraatacat:"AVAS nu si-a indeplinit datoriile contractuale catre noi. In 30.11. 2005 trebuia ca creantele societatii sa fie transformate in actiuni. Era conditie rezolutorie in contract. Termenul a trecut, asa ca putem considera contractul nul, dar nu din vina noastra, a actionarilor, ci din vina AVAS", a declarat Bunea.

Citeste articolul complet in Gandul