Premierul italian s-a aliat cu nepoata dictatorului Mussolini, iar opozitia scoate la inaintare comunistii. Totul pentru castigarea alegerilor.

Cu mai putin de doua luni inaintea alegerilor legislative din Italia, programate pentru 9-10 aprilie, Coalitia Casa Libertatilor (CDL), condusa de Silvio Berlusconi, a mai facut un pas spre dreapta. Spre extrema dreapta, mai exact.

Vineri, premierul italian a anuntat semnarea unui pact politic cu gruparea Alternativa Sociala (AS), condusa de Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator fascist.

Comentatorii politici au subliniat ca Berlusconi incearca din rasputeri sa adune cat mai multe voturi, in conditiile in care alianta sa treneaza in spatele "Uniunii" condusa de Romano Prodi, la o distanta de aproximativ 4 procente, potrivit ultimelor sondaje de opinie.

Alaturi de neo-fascisti

Alessandra Mussolini s-a retras in 2003 din partidul Alianta Nationala (AN), cel mai puternic aliat al premierului, dupa ce liderul AN, Gianfranco Fini, a catalogat fascismul drept "un rau absolut". O miscare absolut fireasca pentru noua aliata a lui Berlusconi, care a aparat intotdeauna regimul condus de bunicul sau in perioada 1922-1943.

Alaturi de ea, in Alternativa Sociala si implicit in coalitia premierului intra si partidele neo-fasciste Noua Forta si Frontul Social National, conduse de Roberto Fiore, respectiv Adriano Tilgher.

Aparitia celor trei a provocat deja controverse in Casa Libertatilor, reprezentantii crestin-democratilor si cei ai Aliantei Nationale subliniind imoralitatea aliantei cu extremismul.

Premierul si Alessandra Mussolini au gasit totusi o cale de mijloc pentru a evita presiunile. Fiore, Tilgher si chiar nepoata fostului dictator au anuntat deja ca nu vor figura pe lista electorala a Casei Libertatilor.

Opozitia radicala

De cealalta parte a baricadei, alianta de centru-stanga condusa de fostul presedinte al Comisiei Europene face eforturi pentru a aduna cat mai multe voturi. Aceasta strategie insa, noteaza "Financial Times", produce uneori situatii stanjenitoare, asa cum a fost cazul celei create de candidatul Partidului Refondarii Comuniste, una dintre cele doua grupari comuniste din alianta lui Prodi.

Marco Ferrando, un trotkist autointitulat, a scandalizat, saptamana trecuta, familiile soldatilor italieni ucisi in 2003 intr-un atentat sinucigas la Nassiria, apreciind ca astfel de atacuri sunt justificate. Ca si in cazul Mussolini, salvarea aparentelor a fost strategia folosita si de Uniunea lui Prodi. Comunistii raman in alianta, dar Ferrando a fost sters de pe lista electorala.