Raiffeisen-Impact, Domenia Credit si Imofinance reprezinta numai o parte din entitatile financiare ce vor infiinta in acest an banci ipotecare. Vor urma subsidiare ale altor banci din Romania sau ale unor holdinguri financiare internationale care nu sunt inca prezente pe piata locala.

Competitia de pe piata imprumuturilor imobiliare si ipotecare se va inaspri in beneficiul consumatorului, intrucat dobanzile pentru creditele oferite de bancile ipotecare pe termen lung vor putea scadea considerabil.

Totodata, piata de capital se va imbogati cu un nou instrument financiar stabil pe termen lung, obligatiunea ipotecara, care va permite investitorilor sa-si diversifice portofoliile si sa le creasca randamentul.

Piata locala a creditelor imobiliare si ipotecare a atins circa 1,45 miliarde euro la sfarsitul anului trecut, urcand usor peste nivelul anului 2004 - de 1,2 miliarde euro, in termeni nominali.

Ponderea acestor credite atinge insa numai 1,93% din PIB-ul anului 2005, in timp ce in tarile din Europa de Vest aproximativ 80% din creditul neguvernamental este reprezentat de aceste tipuri de imprumuturi, iar proportia in PIB a acestora este de 46%, spun analistii.

De la fondurile inchise de investitii si pana la firmele de constructii, potentialul enorm al pietei creditelor a convins actionarii sa stranga cele cinci milioane de euro pentru capitalul social minim necesar unei banci ipotecare si sa astepte ca Banca Nationala si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa elaboreze nor-mele finale de reglementare a pietei.

Oficialii BNR au declarat, pentru SFin, ca normele de aplicare privind creditarea ipotecara prin banci specializate vor fi emise in maximum doua luni, devansand cu aproximativ o luna normele privind reglementarea activitatii de creditare nebancara.

Raiffeisen, Domenia si Imofinance, printre primele

Majoritatea holdingurilor bancare care doresc sa aiba si in Romania trusturi financiare complete vor deschide banci ipotecare. „Banca ipotecara pe care OTP o detine in Ungaria contribuie in mod semnificativ la succesul grupului.

OTP intentioneaza sa aiba in Romania un grup financiar complet si, daca legislatia si mediul economic vor facilita aparitia cu succes a astfel de entitati, probabil ca si OTP va deschide o banca ipotecara", afirma Laszlo Diosi, director executiv adjunct de Retail al OTP.

Grupul condus de fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, mizeaza pe succesul bancilor ipotecare. „Actionariatul nostru a strans inca de anul trecut circa 4,1 milioane euro si va adauga restul pana la cinci milioane in luna mai.

Negociem cu holdinguri financiare europene finantarea primelor operatiuni si suntem gata sa coboram dobanda actuala pentru imprumuturile in valuta de la 9,5% in euro cu cel putin un procent", sustine Gabriela Blaj, director general al Imocredit, companie de creditare nebancara (institutie financiara nebancara sau IFN, conform noilor reglementari).

Articolul integral in Saptamana Financiara