O statistica paralela ar dovedi ca in orice sat din Romania taranii sint cu mult mai bolnavi decit gainile. Numai ca nimeni nu intra in panica din pricina citorva sute de mii de cetateni care mor inainte de vreme si carora indeobste li se aplica sintagma crestina „n-au mai avut zile".

Nu zile, ci multi dintre ei ar fi avut ani buni de trait, daca asistenta medicala s-ar face prin cele pustietati la momentul potrivit si daca pensionarul ceapist si-ar putea permite sa inghita si alte medicamente in afara hapurilor de trei lei sau sa tina un regim adecvat virstei si bolii de care sufera.

Daca pentru sapte gaini raposate statul a bagat grijuliu, in buzunarele unor firme, zeci de milioane de dolari contra unor vaccinuri suspecte si a unor dezinfectante ce nu-si dovedesc eficacitatea, precum acea ciorba lunga cu care se stropesc cauciucurile automobilelor la bariere, preotul satului, cu o maturica de busuioc si o

caldarusa cu agheasma, rezolva infinit mai ieftin trecerea taranilor pe lumea cealalta.

Cum explica Ministerul Sanatatii reintoarcerea gripei aviare exact in acele locuri din Delta unde agentii sanitari au baletat zile in sir la telejurnal, cu vermorelele in spinare, ca sa ne demonstreze cum se distrug focarele de infectie?

De ce SRI-ul, care vegheaza la siguranta nationala bagindu-si nasul in carnetelele jurnalistilor, nu amusineaza marile afaceri din jurul epidemiilor ce se declanseaza exact cind intra la buget banii destinati pestei porcine, rabiei sau febrei aftoase?

Cum sa nu te loveasca fandacsia cind, ciudata coincidenta, primele semne ale gripei aviare s-au aratat taman prin curtile unor medici veterinari, iar subventiile destinate crescatorilor de porci din Romania sint mult mai mici decit sumele acordate exterminarii rimatorilor din gospodariile taranesti, cu injectii

letale, de catre cei ce ar trebui sa vegheze la sanatatea lor?

N-ar fi normal sa stim cine se imbogateste in urma acestor campanii de eradicare, nu a bolilor, ci chiar a animalelor noastre domestice?

Pentru ca, sub pretextul molimilor ce se abat peste sate, smecherasii romani incearca sa intre in concordanta cu normele UE, ce stipuleaza ca gospodaria particulara trebuie desfiintata, ca si cum mulsul vacii ar fi un hobby pentru taranul roman, nicidecum un exercitiu de supravietuire.

Exact ca in vremurile bune ale lui Hrusciov, cind tovarasii cu functii de raspundere incercau sa copieze la indigo modelul sovietic, obligindu-i pe fruntasii in productie sa cultive porumbul in cuiburi patrate ca la Vladivostok, acum oficialii romani, ca sa demonstreze cit de silitori sint la facutul temelor pentru aderare, aplica

de-a-n boulea directivele birocratilor de la Bruxelles, care habar n-au ce-i pe la ei prin batatura, d’apai prin curtile taranilor estici.

Nu demult televiziunile din lumea intreaga au anuntat ca in mijlocul unei jungle din America Latina s-a descoperit gradina raiului, adica un soi de rezervatie dumnezeiasca de arbori, de flori, de gize si de pasari necunoscute pina acum.

Sa speram ca ministrul Nicolaescu nu-si va trimite tomberoanele si agentii sugrumatori acolo, ca sa le caute pe noile zburatoare la amigdale.