Google s-a confruntat vineri in fata unui judecator cu Departamentul american al Justitiei (DoJ), reprezentantii companiei sustinand ca cererea privind inmanarea termenilor de cautare folositi de utilizatori in decursul unei saptamani nu trebuie aprobata intrucat ar duce la dezvaluirea de secrete comerciale si la incalcarea dreptului la intimitate al utilizatorilor.

Compania a acuzat DoJ in fata unui judecator federal din San Jose, California, ca „nu este informat" despre modul in care functioneaza un motor de cautare si despre importanta protejarii informatiilor confidentiale.

Acest raspuns vine dupa ce DoJ i-a solicitat luna trecuta unui judecator federal sa oblige Google la prezentarea a un milion de pagini web aleatorii din index-ul sau, alaturi de copii ale termenilor de cautare folositi in decurs de o saptamana pentru a ajuta administratia Bush sa apere o lege impotriva pornografiei online.

Aceste informatii ar urma sa fie utilizate in expunerea neajunsurilor tehnologiilor de filtrare a continutului online, in cadrul unui proces programat pentru toamna acestui an.

Citatia DoJ ar fi fost o chestiune de rutina, iar America Online, Microsoft si Yahoo s-au supus in mod voluntar solicitarilor similare.

„Intimitatea utilizatorilor Google este importanta, iar Google a promis sa dezvaluie informatii catre guvern doar in cazurile specificate de lege. Intimitatea si anonimitatea serviciului sunt factori majori care determina alegerea facuta de utilizatori.

Acestia au incredere in modul in care Google le manevreaza informatiile personale", se arata in interpelarea depusa de reprezentantii motorului de cautare.

Opozitia Google fata de solicitarea DoJ a creat nedumerire, mai ales dupa ce motorul de cautare s-a conformat cererilor privind cenzura impuse de guvernul chinez in ceea ce priveste versiunea din aceasta tara a motorului de cautare.

Un alt motiv pentru care Google nu vrea sa dezvaluie informatiile solicitate este faptul ca avocatii guvernului le-ar putea pune la dispozitia FBI pentru anchetarea utilizatorilor care au efectuat cautari pe teme cum ar fi – de exemplu – „cultivarea marijuanei" sau „hacking-ul".