Dupa ce a fost distinsa, in 2003, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Dora Pavel revine cu un thriller tensionat. Desi a publicat cinci volume de poezie, Dora Pavel nu se mai simte atrasa de acest gen. Din 1999, ea scrie doar proza.

Captivul aparut la editura Polirom urmeaza unui volum de povestiri, Intoarce-te, Esthera!, si romanului Agata murind.

Poezie vs. proza:

„Nu mai agreez deloc poezia. Imi place s-o citesc, dar n-o mai agreez ca autor. N-o sa mai scriu deloc poezie. Poezia presupune metafora, pe cind proza este mai taioasa, mai percutanta".

Cartea:

„Revin cu un roman care seamana ca stil cu Agata murind, dar este diferit ca idee si ca viziune. Este tot o confesiune la persoana intii, dar apartine unui barbat. In Captivul, confesiunea este la fel de dramatica, dar mai riguroasa, mai controlata, mai taioasa, masculina."

Captivul este un roman al erotismului maladiv si al incestului, al crimei si al vinovatiei. Concentrat asupra atractiei vicioase dintre doi gemeni, frate si sora, epicul evolueaza spectaculos inspre zone emotionale nebanuite. In penumbrele si la adapostul unui teatru vechi, renovat, obsesia lui Zigu pentru sora sa, Zedra, se confrunta cu capcanele unui climat artistic mai putin obisnuit.

Pe cit de claustrant, pe atit de hipnotic prin prestatia charismatica a regizorului sau, teatrul aduce si celelalte personaje ale cartii in vecinatatea magiei creatoare, dar si a instinctelor dezlantuite. Protagonistii evolueaza mocnit, in cerc inchis, ca niste animale ghidate perfect in arena. Totusi, ei scapa uneori de sub bagheta imblinzitorilor, descarcerind forte primare, distructive.

Planuri:

„Ce-si poate dori mai mult un romancier decit un nou roman? In ce ma priveste, desi am incheiat Captivul abia de curind, dibuiesc deja, inlauntrul meu, presiunea altui roman. Inefabila. Ferma... Nu stiu daca el imi va izbuti (cine o poate sti?), stiu doar atit, ca, pe moment, n-am de ales: «transcriu», fac loc semnalelor pe care a si inceput sa mi le trimita."

Despre autoare:

Dora Pavel (n. 1946), licentiata in Litere, poeta si prozatoare. Volume publicate: Naratiuni intimplatoare (versuri), 1989; Poemul deshumat (versuri), 1994; Creier intermediar (versuri), 1997; Intoarce-te, Esthera (povestiri), 1999; Muncile lui Don Quijote (versuri), 2000.

La Editura Polirom a aparut Agata murind (roman), editia a II-a, 2004 (Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania).