Tender ar putea ajunge dupa gratii, scrie Evenimentul Zilei, dupa ce procurorii Parchetului General au cerut, vineri, instantei, arestarea preventiva pentru 30 de zile a omului de afaceri Ovidiu Tender.

Tender, propus la arest, scrie Cotidianul. Tender la un pas de arestare, citim in Ziua.

Procurorii cer si arestarea lui Tender, subliniaza Adevarul.

Tender ar putea ajunge dupa gratii

preluare din Evenimentul Zilei

Procurorii Parchetului General au cerut, ieri, instantei, arestarea preventiva pentru 30 de zile a omului de afaceri Ovidiu Tender.

Mandatul de arestare ar trebui sa inlocuiasca masura preventiva de interdictie de a nu parasi tara, dispusa initial de anchetatori.

Surse judiciare ne-au declarat ca procurorii au luat aceasta decizie deoarece omul de afaceri ar fi incercat sa-l influenteze pe unul dintre expertii care efectueaza verificarile financiar-contabile intr-un dosar in care, alaturi de Marian Iancu, este acuzat ca ar fi prejudiciat statul cu 2.700 de miliarde de lei vechi. Judecatorii urmeaza sa decida astazi in privinta arestarii lui Ovidiu Tender.

Cinci noi capete de acuzare

Ieri, Parchetul General a anuntat ca procurorii l-au pus sub acuzare pe Ovidiu Tender intr-un nou dosar, pentru inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

La randul sau, Marian Iancu este acuzat de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

Potrivit anchetatorilor, in iunie 2003, societatea lui Tender, SC Tender SA, a cumparat de la APAPS 51a din actiunile societatii Carom SA, din Onesti. In baza contractului incheiat cu APAPS, Tender se obliga sa investeasca in Carom cinci milioane de dolari.

Aceasta obligatie a fost preluata insa de VGB Impex, firma controlata de Iancu, care a si emis ordine de plata in favoarea societatii din Onesti. In acelasi timp, Carom avea de recuperat datorii insumand 2.000 de miliarde de lei de la VGB si Rafo.

Articol integral in Evenimentul Zilei

Tender, propus la arrest

preluare din Cotidianul

Procurorii au propus ieri arestarea pentru 30 de zile a lui Ovidiu Tender, urmind ca judecatorii Tribunalului Bucuresti sa decida astazi daca ii vor da sau nu mandat. Omul de afaceri este acuzat de prejudicierea statului de 2.700 de miliarde de lei.

Procurorii DIICOT au inaintat Tribunalului Bucuresti propunerea de inlocuire a masurii preventive de interdictie de a parasi tara cu masura arestarii preventive pe o perioada de 30 de zile fata de Ovidiu Tender.

A vrut sa influenteze un expert

Potrivit unor surse judiciare, Parchetul a decis sa ceara arestarea preventiva a lui Tender, dupa ce acesta ar fi incercat sa influenteze un expert care lucra in dosarul „RAFO".

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus, pe 20 februarie, inceperea urmaririi penale impotriva lui Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu, in dosarul „RAFO".

Cei doi sint acuzati de mai multe infractiuni de natura economica, avind ca rezultat crearea unui prejudiciu la bugetul de stat de aproximativ 2.700 de miliarde de lei.

Procurorii spun ca la dosar exista probe din care rezulta ca Ovidiu Tender si Alexandru Marian Iancu au constituit o grupare de criminalitate organizata in care au cooptat si alte persoane - invinuite sau inculpate in aceeasi cauza penala - in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase a caror sursa urma a fi disimulata.

Acuzatii cu nemiluita

Tender este acuzat de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

Iancu este acuzat, la rindul lui, de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

Tender invoca lipsa de aparare

Avocata lui Ovidiu Tender, Mariana Stefan, aflata in Italia, ne-a declarat ieri, telefonic, ca astazi, la Tribunalul Bucuresti, se va formula o cerere de aminare, pe motiv de lipsa de aparare. Se va solicita, de asemenea, un termen pina la care Tender sa-si poata consulta dosarul si sa-si poata construi apararea.

Internare strategica la „Sf. Ioan"

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost internat pina ieri in clinica de cardiologie a Spitalului „Sfintul Ioan".

Pe 11 februarie, Tender a ocupat o rezerva la celebrul etaj patru, condus de dr. Dan Georgescu, etaj cunoscut drept refugiu al VIP-urilor ajunse la ananghie. Fiind in tratament, procurorii n-au reusit sa-i prezinte acuzatiile si sa-i schimbe statutul de invinuit in cel de inculpat, ceea ce a facut imposibila trimiterea la instanta a dosarului „RAFO".

Marti, Tender a raspuns in sfirsit citatiilor Parchetului General, a dat declaratii si s-a reintors la „Sf. Ioan" avind insa calitatea de inculpat. Ca multe alte personaje notorii ascunse la „Sf. Ioan", nici Tender nu a fost inregistrat corect in scriptele spitalului. Personalul a negat ca omul de afaceri s-ar afla acolo, declarind ca „nu avem nici un Tender".

Lucru partial adevarat, deoarece el era inregistrat doar cu prenumele: Lucian Ovidiu, Lucian figurind la rubrica „numelui bolnavului". Ca era vorba chiar despre ultimul inculpat din RAFO o dovedeste data nasterii, notata in dreptul pacientului Lucian Ovidiu - 11.07.1956.

Articol integral in Cotidianul

Tender la un pas de arestare

preluare din Ziua

Parchetul instantei supreme a cerut ieri judecatorilor arestarea preventiva a omului de afaceri Ovidiu Tender. Acuzarea a solicitat judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti inlocuirea masurii de a nu parasi tara data in cazul lui Ovidiu Tender, cu cea de arest preventiv.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost audiat marti, pentru a doua zi consecutiv, la Parchetul instantei supreme, in dosarul privind operatiuni comerciale cu companiile Rafo Onesti si Carom. La finalul audierii, Tender a declarat: "Am dat o declaratie olografa in dosarul in care sunt cercetat de un an de zile".

El adauga ca procurorii nu i-au comunicat daca va mai trebui sa se prezinte sau nu la o audiere ulterioara. Ovidiu Tender este cercetat in dosarul Rafo pentru inselaciune, bancruta frauduloasa si spalare de bani, el fiind audiat prima oara in acest caz in august 2005.

Cu o zi in urma, in dosarul Rafo, procurorii l-au mai audiat si pe Alexandru Marian Iancu, administrator al firmei VGB Impex SRL, care, de altfel, a fost deferit Justitiei intr-un caz de evaziune fiscala.

Iancu, alaturi de alte noua persoane, a fost trimis in judecata, in august 2005, pentru activitati comerciale ilicite in care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinaria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA. Prejudiciul a fost estimat la 110 milioane de lei, asupra vinovatiei acuzatilor urmand a se pronunta Tribunalul Bucuresti.

In noiembrie anul trecut, procurorii instantei supreme au extins cercetarile in dosarul Rafo, Marian Alexandru Iancu fiind cercetat si pentru comiterea, impreuna cu Ovidiu Tender, de noi infractiuni prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu estimat la 270 de milioane de lei.

Dus-intors cu miliarde

Noile acuzatii sunt de spalare de bani, initiere si constituire de grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu. Faptele vizeaza activitatea SC Rafo Onesti si SC Carom SA. Alexandru Marian Iancu a fost arestat in perioada 14 februarie-24 iunie 2005, in dosarul privind activitatile ilicite de la Rafo Onesti.

La randul lui, Ovidiu Tender este acuzat de infractiuni economice, in urma carora a fost adus un prejudiciu statului de 2700 de miliarde de lei, conform unei estimari facute de Biroul de presa al Ministerului Public.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus la data de 20 februarie 2006 punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu sub aspectul savarsirii unor infractiuni de natura economica, avand ca rezultat crearea unui prejudiciu la bugetul de stat de aproximativ 2700 miliarde lei, se

arata in comunicatul Ministerului Public. In fapt, inculpatul Ovidiu Tender este acuzat de comiterea urmatoarelor infractiuni: inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

In sarcina celui de-al doilea inculpat, au fost retinute infractiunile de: complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei (in forma calificata si continuata - doua infractiuni), spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

Din materialul probator rezulta ca inculpatii fac parte dintr-un triunghi financiar - comercial in care sunt angrenate societati comerciale pe care le controleaza direct sau indirect si care se afla intr-o stransa interdependenta: SC Tender SA Timisoara, SC VGB Impex SRL si Balkan Petroleum Ltd (BkP).

Trebuie mentionat ca jumatate din actiunile societatii BkP este detinuta de SC VGB IMPEX SA, apartinand grupului VGB, controlat si administrat de inculpatul Iancu.

In plus, acesta este si presedintele BkP LTD, societate care, din luna iunie 2003, a devenit actionar cu aproximativ 49% din actiuni la SC Rafo SA Onesti, iar din septembrie 2004 a devenit actionar si la SC Carom SA, cu un procent de 51%.

La randul sau, inculpatul Tender detine 90 la suta din actiunile SC Tender SA Timisoara si este si presedintele Consiliului de Administratie al acestei societati, precum si persoana care a sustinut financiar firma BkP, prin plata primei rate de novatie incheiat intre aceasta din urma societate si APAPS pentru preluarea SC Rafo SA.

Tot firmei BkP i-a cesionat, fara a incasa pretul tranzactiei, pachetul de actiuni detinut la SC CAROM SA Onesti.

Articol integral in Ziua

Procurorii cer si arestarea lui Tender

preluare din Adevarul

Omul de afaceri Ovidiu Tender se va prezenta astazi la Tribunalul Municipiului Bucuresti, unde judecatorii vor lua in discutie propunerea procurorilor Directiei de investigatii a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism, in vederea arestarii sale.

Procurorii au inaintat ieri instantei o solicitare de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Tender. Acesta este acuzat de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

Ovidiu Tender este acuzat ca, alaturi de Marian Iancu, in dosarul RAFO, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 2.700 miliarde de lei, folosind firmele SC Tender SA Timisoara, VGB si Balkan Petroleum. Conform unor surse judiciare, arestarea lui Tender s-a cerut intrucat acesta ar fi incercat sa influenteze un expert din dosar.