Presedintele Romaniei a sanctionat ineficienta justitiei, in special a judecatorilor, care poate declansa clauza de salvgardare si intarzierea integrarii Romaniei in UE cu un an. Romanii, in schimb, au o parere mai buna despre institutiile judiciare, arata un sondaj Insomar publicat duminica, fata de cel facut public luna trecuta.

Presedintele s-a aratat optimist in privinta integrarii la termen a Romaniei,dar eficienta justitiei este singurul domeniu cu stegulet rosu care mai poate atrage declansarea clauzei de salvgardare.

La Parchetul General si la DNA s-au facut o serie de evaluari cu rezultate bune, dar evaluarea pe instante lasa de dorit.

"Oricat s-ar supara domnii judecatori, eu voi continua sa fiu suspicios!" a spus presedintele Basescu referindu-se la activitatea judecatorilor la care a mai adus critici in decursul acestei saptamani.

Exista nemultumiri cu privire la incompetenta judecatorilor, si aici presedintele Romaniei a dat ca exemplu "cele 85 de procese pierdute de statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sau cazul Bancorex, unde este vorba de 200 miliarde de lei devalizati si nici un vinovat!" a spus Traian Basescu duminica, in emisiunea Agenda Politica 2006 de la TVR.

Seful statului a facut referire la nemultumirile romanilor care invoca foarte adesea faptul ca nu li s-a facut dreptate.

Cu privire la activitatea Departamentului National Anticoruptie, 67% dintre romani considera ca actiunile Departamentului National Anticoruptie (DNA) de deschidere a unor dosare penale unor personalitati care au ocupat diverse functii importante in stat au la baza fapte concrete de coruptie.

In acelati timp, 33% dintre subiectii sondajului cred ca actiunile DNA nu se bazeaza pe fapte concrete, pornind de fapt de la comenzi politice.

46% din respondenti apreciaza activitatea Departamentului National Anticoruptie (DNA) ca fiind destul de buna si foarte buna fata de 36% in luna ianuarie, iar 41% au declarat ca activitatea DNA este "nu prea buna sau deloc buna" fata de 49% luna trecuta.

Despre activitatea Parchetului General al Romaniei (PGR) 39% au apreciat ca fiind destul de buna si buna, fata de 28 % initial. 45% considera activitatea PGR ca fiind proasta comparativ cu cei 52% in ianuarie, iar 15% nu au putut aprecia aceasta problema.

37% au o parere foarte buna sau buna despre activitatea Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), fata de 25%, iar 45% considera ca aceasta este proasta, fata de 54%. 18% nu au informatii despre aceasta institutie.

Sondajul INSOMAR a fost realizat in perioada 16-21 februarie a.c., pe un esantion de 1.170 de persoane, de peste 18 ani, in 49 de localitati urbane si 53 rurale din 40 de judete si in Municipiul Bucuresti, avand o marja de eroare de 2,8%.