Seful statului a declarat ca este de acord cu subordonarea serviciilor secrete unei alte structuri, atata timp cat toate raman sub o singura conducere, intr-un singur loc.

"Eu nu sunt un adversar al modificarilor atata timp cat asta isi doreste populatia. Si n-as avea nimic impotriva ca tot ce tine de securitatea nationala - armata, servicii secrete, industrie, finante etc - sa ramana cu responsabilitatea intr-un singur loc. "

"Eu nu am nevoie de serviciile secrete ca sa fac politica! Dar trebuie gasit un optim intre legitimitate si putere, iar presedintele este cel mai legitim politician, fiind ales de cea mai mare parte a romanilor!"

Folosirea serviciilor secrete nu trebuie facuta nelegitim, adica in alte scopuri decat cele inscrise in prioritatile de securitate nationala.

Nu trebuie blamata concentrarea puterii intr-o zona sau alta, atat timp cat puterea este exercitata democratic, nu discretionar.

"Daca stat politienesc inseamna controlarea conturilor, Romania trebuia sa ia o astfel de masura de diminuare a criminalitatii economice."

Ascultarile ilegale nu fac parte din masurile necesare, ele trebuie sanctionate, potrivit presedintelui. "Oricine face ascultari ilegale are un singur drum: puscaria!", a spus seful statului.

"Din pacate, exista o psihoza referitoare la ascultarea telefoanelor. Daca as avea senzatia ca as fi ascultat, m-as duce in fata Parlamentului si as cere desfiintarea serviciilor secrete!" a mai spus Traian Basescu.

52% dintre romani considera ca, uneori, exista situatii in care Serviciul Roman de Informatii (SRI) intercepteaza abuziv telefoane private, releva un sondaj INSOMAR, realizat in perioada 16-21 februarie, dat publicitatii duminica.

In acelati timp, 25% din respondenti cred ca lucrul acesta se intampla frecvent. 23% din subiecti nu cred ca SRI intercepteaza abuziv telefoane private.