Virusului gripei aviare a fost confirmat in localitatea Topalu din judetul Constanta, duminica, de Laboratorul National de Referinta din Bucuresti si, informeaza agentiile de presa.

Odata ce boala a fost confirmata la cateva gaini din gospodaria unui localnic, autoritatile au instituit filtre formate din jandarmi si politisti, iar politistii de frontiera supravegheaza si interzic transportul pasarilor pe Dunare in zona localitatii Topalu. Au fost instituite filtre in zona.

H5 a fost confirmat la cinci pasari moarte, dar si la doua gaini vii, iar laboratorul din Bucuresti a confirmat, dupa rezultatele preliminare, existenta virusului. Urmeaza a se stabili daca virusul este inalt patogen.

Prefectul Danut Culetu a anuntat ca se va trece cat mai curand posibil la eutanasierea a 17.000 de pasari din cele 470 de gospodarii din Topalu, urmand apoi a se face despagubirea localnicilor.

Directia Judeteana de Sanatate Publica (DSP) Constanta a vaccinat cu Tamiflu atat localnicii din gospodaria in care au murit pasarile, cat si cei considerati ca au intrat in contact cu pasarile bolnave.

In cateva zile, vor fi adusi si puii-santinela, care vor fi amplasati aleatoriu sub supraveghere cel mult 14 zile.