Adevarul a obtinut marturiile mai multor participanti la perchizitiile care au avut loc saptamana trecuta in celebrul bloc de langa Piata Dorobanti, unde locuieste familia Nastase.

Un film in care apar muncitori de pe santierul de la DNA, sute de obiecte de arta provenite din Orient, seifuri sigilate si mobilier din Asia care isi cauta proprietarul.

De asemenea, interesant este si faptul ca firma de unde provin muncitorii-martori face parte din celebra constelatie Golden Blitz, adica a apropiatilor presedintelui Basescu. Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a declarat ca, "in mare, s-a gasit ce s-a cautat".

Galeria de arta din casa scarilor

Casa scarilor din Zambaccian este plina de tablori de mici dimensiuni, aduse din Orient. De altfel, acest gen de tablouri se regasesc in mai toate apartamentele din bloc. Unul dintre martorii care au asistat la perchezitie spune ca numai in livingul apartamentului Marietei Anastasescu au fost numarate peste 80 de astfel de obiecte de arta.

Conform descrierii facute de acesta, obiectele de arta ar fi gravuri sau stampe. Avocata familiei Nastase, a lui Alexandru Bitner si a matusii Tamara mai are astfel de tablouri si in restul apartamentului, de circa 300 de metri patrati, martorii spunand ca au putut numara in total circa 150 de astfel de lucrari de arta.

Trei dormitoare, 3 bai, un wc de serviciu, 2 holuri, bucatarie, o camara si un living imens. Asa este un apartament din Zambaccian.Martorii nu au putut face o evaluare a obiectelor de arta descoperite.

Au mai fost, de asemenea, "monitorizate" termopanele, care in interiorul apartamentelor sunt din lemn, iar afara din metal, parchetul din apartamente, dar si gresia si faianta din bai.

Mobila stil din Asia si un seif sigilat

In apartamentul Marietei Anastasescu s-au mai descoperit mai multe obiecte din mobilier provenite din Orient. Este vorba de trei servante, doua mese si opt scaune din bambus, toate vechi pe care martorii nu le-au putut evalua. Avocata a precizat ca acele obiecte nu ii apartin si ca le-a gazduit doar in apartamentul sau.

De asemenea, a fost gasit si un seif, care a fost sigilat de procurori. Conform marturiilor celor prezenti, acesta ar urma sa fie transportat la DNA dupa incheierea perchezitiilor.

Cum ajungi de pe santier in budoarele fostei puteri

Adevarul a reusit sa ii identifice pe cativa dintre muncitorii de pe santierul de la DNA care au ajuns martori la perchezitia din Zambaccian. Unul dintre acestia ne povesteste ca intr-o dimineata a fost chemat de unul din procurori. "Mi-a spus ca are treaba cu mine vreo ora.

M-a luat cu masina si asa am ajuns in Zambaccian, la perchezitie. Am fost mai multi luati in acele zile", povesteste acesta. "M-a mai chemat si dupa aceea, dar i-am zis ca am treaba si i-a luat pe altii", mai spune muncitorul.

"Nu am fost fortati sa mergem, dar am auzit de la prietenii familiei Nastase ca vor sa ceara repetarea perchezitiilor pentru ca am fost noi acolo. Sincer, nu stiu ce se va intampla, dar sa ma lase in pace", isi incheie el marturia pentru Adevarul.

Cumnatul lui Nastase voia martori-parlamentari

Martorii care au asistat la perchezitiile din Zambaccian au provenit fie de pe santierul firmei Euroconstruct de la sediul Departamentului National Anticoruptie, fie dintre apropiatii lui Adrian Nastase si persoane care ii consiliaza pe ceilalti acuzati in dosarul in care este implicat fostul premier.

Articol integral in Adevarul