Descoperiti una dintre regiunile istorice ale Frantei, ramasa aproape neatinsa Calatoria incepe in Blois, un oras incarcat de istorie. Familia regala a Frantei obisnuia sa petreaca din cand in cand timpul la Blois. Pentru a vedea cat mai bine orasul Blois trebuie sa treceti raul, care in acest punct este suficient de larg pentru a oferi o perspectiva superba asupra orasului.

De la Blois se ajunge usor la Chambord, iar de acolo la Cheverny. Poate fi vizitat si Castelul Beauregard, al carui spatiu tacut si armonios pare un secret bine ascuns de turistii interesati doar de galagie si petreceri.

Continuand drumul pe Valea Loarei se ajunge la Castelul Chaumont, al carui farmec este in egala masura datorat situarii la inaltime, deasupra vaii pe care pare ca o strajuieste, parcului cu cedri inalti si chiar arbori sequoia. Cladirea masiva, impunatoare, cea mai apropiata de imaginea castelului medieval, pare ca a fost pur si simplu adusa in viitor, fara ca o singura piatra sa fi fost miscata.

Este cu siguranta doar o iluzie, dar una frumoasa. Se ajunge apoi la Amboise, un orasel mic, aproape un sat. Aici valurile de turisti din toata lumea se inghesuie sa vada nu doar castelul impresionant cat mai ales vila Clos Luce, unde Leonardo da Vinci, faimosul artist si-a petrecut ultimii ani din viata sub protectia Casei Regale franceze.

Oare de ce Mona Lisa se afla la Paris ? Urmatoare tinta a calatoriei trebuie sa fie Tours, unde o zi petrecuta pare intotdeauna prea putin. Este principalul oras al regiunii, in esenta sa o asezare provinciala franceza, cu adevarat emblematica. Orasul ofera o impletire uluitoare de atractii culturale si artistice.

In primul rand datorita sfantului protector al orasului, Martin, o adevarata legenda a catolicismului si a Frantei. Apoi datorita catedralei, o adevarata capodopera gotica, cu un set unic de vitralii, dar si datorita centrului medieval al orasului, ale carui alei inguste duc spre aglomerata Place Plumereau. In afara castelelor se gaseste ceva si pentru pasionatii de botanica.

Acestia nu vor regreta decat ca nu au suficient timp pentru a se bucura pret de saptamani sau chiar luni de uluitoarele gradini de la Villandry, unde numarul speciilor este mai mare decat cel al cartilor dintr-o biblioteca publica importanta. Lasand in urma Loara, incep sa apara dealurile, modificand si infrumusetand peisajul.

Intre aceste ondulari ale pamantului se gaseste Chinon, care la fel ca si Blois sau Amboise este construit de-a lungul unui rau, de aceasta data Vienne. Castelul din acest oras aproape ca nu mai exista, dar si ruinele au frumusetea lor speciala mai ales pentru iubitorii trecutului. Este un loc in care istoria se gaseste la ea acasa.

Aici l-a intalnit Fecioara din Orleans, Ioana d'Arc pe Delfin, mostenitorul tronului, aici l-a convins sa lupte pentru alungarea englezilor din Orleans. Istorie, arta si unele dintre cele mai frumoase privelisti ale regiunii sunt motive suficiente pentru a pleca din Chinon spre Manastirea Fontevraud, un complex urias construit in jurul unei impunatoare biserici.

Aici se gaseste si manastirea de maici preferata de Alienor de Aquitaine. Aceasta interesanta figura poate fi considerata o adevarata Lady Di a epocii, mai ales pentru trubaduri. Dupa o casatorie anulata cu Ludovic al VII-lea, aceasta a reusit sa devina regina Angliei prin casatoria cu Henry II.

Printre urmasii acestui mariaj invidiat si admirat se numara personaje celebre precum Richard Inima de Leu sau John Lackland. Potrivit dorintei sale, trupul reginei a fost inmormantat la biserica din Fontevraud, unde poate fi gasit si astazi, alaturi de mormintele sotului si fiului favorit, Richard.

Ne intoarcem la Chinon peste niste dealuri a caror frumusete aminteste turistului venit de departe ca aceasta este tara lui Francois Rabelais, autorul cartii "Gargantua si Pantagruel". Cele doua personaje din titlu sunt adevarati uriasi cu un apetit pentru mancare ce se poate compara doar cu fertilitatea uluitoare a regiunii, pe care Rabelais si-o amintea din copilarie.

Din acest punct ne intoarcem cu 180 de grade pentru calatoria de intoarcere spre Blois. In urmatoarele zile putem vizita doua dintre cele mai cunoscute castele de pe Valea Loarei : Azay-le-Rideau si Chenonceau. Cele doua sunt renumite pentru spectacolele de sunet si lumina organizate aici, spre nemultumirea celor care nu vor distractie, ci istorie vie.

Urmand Rue Nationale pana la Chenonceau traficul este aglomerat cel putin pana la Amboise, dar de acolo pana la Blois cea mai mare parte a drumului se desfasoara prin cadre idilice, deschise, aproape pustii, iar in afara de mici asezari se gasesc doar doua sate mai mari, ambele interesante pentru turisti : Montrichard si Pontlevoy.