Cine vrea sa scoata bani in urmatorii ani din case sI terenuri trebuie sa investeasca doar in anumite segmente din domeniul imobiliar. Un studiu realizat de Camera de Comert Imobiliar din Romania (CCIR) pariaza pe investitiile in spatii de birouri, hale industriale si apartamente de lux.

Acestea sunt plasamentele cu risc moderat pe termen scurt. In schimb, apartamentele din zonele periferice par sa fie cel mai putin aducatoare de castiguri.

Specialistii de la CCIR atrag atentia ca investitiile trebuie facute numai dupa realizarea unui studiu care sa demonstreze profitabilitatea unei afaceri. O afacere buna ramane in continuare constructia de spatii de birouri, mai ales in marile orase.

Emil Giurgiu, presedintele CCIR, spune ca investitia are un risc moderat pe termen scurt si mediu. Specialistii estimeaza cresteri ale preturilor terenurilor cu 35-65%, in timp ce costurile de constructie se majoreaza doar cu cateva procente.

Cu alte cuvinte, cine cumpara astazi un teren pentru a construi asemenea spatii castiga si din investitia facuta in proprietate.

Halele iau distanta

Cresterea preturilor la terenurile din vecinatatea marilor orase i-a determinat pe investitorii in spatii industriale sa isi indrepte atentia catre terenuri mai ieftine, cu preturi de cativa euro/mp.

Proprietatile au dezavantajul locatiei, fiind situate la maximum 40 de km de Bucuresti, respectiv la o distanta de 5-10 km de orasele mari. Crescand distanta fata de oras, si transportul materialelor devine mai scump.

Este posibil astfel ca rentabilitatea sa scada usor, comparativ cu anii trecuti, crede presedintele CCIR.

Articol integral in Adevarul