Secretele ce invaluie tranzactia prin care Petrom a fost preluata de OMV si dorinta autoritatilor de a pastra ascunse presupusele clauze dezavantajoase pentru statul roman aduc prejudicii de imagine celei mai mari firme din domeniul petrolier de pe piata romaneasca.

Acuzele formulate de procurori impotriva lui Dinu Patriciu afecteaza imaginea companiei Rompetrol, iar taraboiul actionarilor de la RAFO arunca umbre asupra seriozitatii cu care acestia trateaza afacerile. Doar LukOil tace si face, rusii atacand tacuti pozitia a doua pe piata autohton

Petrolistii romani nu au parte de liniste.

Fie ca este vorba de hartuieli intre actionarii care incearca sa controleze afacerile ori de circul mediatic prin care reprezentantii Parchetului vor sa convinga publicul de vinovatii inca nedovedite, fie ca este vorba, pur si simplu, de un contract de privatizare secretizat, ce ar putea ascunde cifre ciudate si beneficii urat mirositoare, firmele romanesti care transforma titeiul in bani traverseaza o perioada agitata.

Oriunde in lume, mirosul titeiului starneste apetitul finantistilor, invidia altor industrii si nervozitatea autoritatilor. La noi insa, ceea ce se intampla acum in lumea petrolistilor pare decupat dintr-un scenariu de film.

RAFO

Rafinaria din Onesti, cu datorii istorice uriase si un actionariat din care nimeni - nici macar statul - nu intelege nimic, face eforturi uriase sa-si imbunatateasca imaginea. Echipa de fotbal Steaua si Nadia Comaneci sunt numai doua dintre sursele ce rasfrang o imagine pozitiva asupra afacerilor cu benzina rafinata in Moldova.

Dar deficitul in planul credibilitatii a ramas la un nivel ridicat, iar scandalurile se tin lant. Reprezentantii actionarilor inscrisi in documentele rafinariei, despre care exista indicii ca si-au vandut participatiile, sunt acuzati de spalare de bani si alte infractiuni economice. Au fost arestati si acum sunt cercetati in libertate.

Pe de alta parte, exista o companie care sustine ca a cumparat atat actiunile RAFO, cat si drepturile celorlalti actionari. Dar nu este lasata sa-si preia bunul pentru care a platit pana acum mai multe zeci de milioane de euro.

Statul priveste nedumerit la razboiul declaratiilor, iar publicul ramane reticent la numele de RAFO, companie despre care se spune ca a fost tranzactionata la vorbitorul unei institutii din subordinea Directiei Penitenciarelor.

PETROM

Fosta companie nationala de petrol, vanduta austriecilor de la OMV, a dat palpitatii soferilor dupa ce a intrat in posesia pachetului majoritar de actiuni si a inceput sa se joace cu pretul benzinei.

Cand un litru de benzina romaneasca a devenit mai scump decat in Vest, seful statului a cerut contractul de privatizare si toata lumea se astepta ca presedintele jucator sa ceara desecretizarea documentelor. Dar nu a fost sa fie.

Soferii au ramas cu teama ca pretul benzinei va lua foc de la orice scanteie, iar despre presupusele intelegeri secrete prin care cumparatorul Petrom primeste beneficii ascunse au scris doar publicatiile straine. Intellinews, o divi-zie a Euromoney, a pus reflectoarele chiar si pe relatia PETROM-Petromservice, susceptibila a fi „prinsa" in contractul de privatizare devenit secret de stat.

ROMPETROL

Compania condusa de Dinu Patriciu a devenit un simbol al raului la Parchetul General, iar omul de afaceri - o tinta intr-un razboi de uzura pe care se concentreaza toata puterea de foc a statului. Serviciile secrete asculta telefoanele si urmaresc, procurorii lasa impresia de maraton al audierilor, iar anumite canale media incearca sa fixeze in mintea publicului mesajele anchetatorilor.

Consumul de munitie este urias. Sa fie Dinu Patriciu un mafiot tinut in brate de toate partidele aflate pana acum la putere? Sau este doar un simbol pe care actuala putere se straduieste din rasputeri sa-l striveasca? Raspunsurile vor veni in timp. Pana atunci, ROMPETROL trebuie sa reziste, pe Bursa, loviturilor de imagine pe care i le administreaza statul roman.

Saptamana trecuta, valoarea actiunilor sale a coborat vertiginos, numai intr-o singura zi compania pierzand 60 de milioane de euro.

Criza de imagine loveste in profit

Cum se vede criza petrolului romanesc din interiorul mediului de afaceri? „Daca apar probleme de imagine, activitatea oricarei companii este in cele din urma afectata, chiar daca si numai indirect.

In cazul companiilor petroliere poate fi vorba de pierderea unor oportunitati privind eventuale contracte avantajoase cu furnizorii sau clientii mari, ingreunarea accesului la finantare, scaderea notorietatii", sustine Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

„Asa-numitele «scandaluri» in care sunt implicate unele companii sau persoane din conducerea acestora sunt in general daunatoare pentru activitatea si performanta companiilor respective", adauga si Aurelian Dochia, analist BRD-GSG.

Articol integral in Saptamana Financiara