De cateva zile, pacientii care au nevoie de cele mai banale medicamente pe care le puteau procura fara nici o problema de la farmaciile cu circuit deschis sunt obligati sa le ridice doar cu reteta de la medicul de familie sau medicul specialist.

Astfel, fiolele de algocalmin, fiolele de vitamina C sau uzualul oropivalone (un dezinfectant benefic in raceli) nu se mai pot ridica decat cu reteta.

Autoritatile spun ca Nomenclatorul de medicamente stabilit de Agentia Nationala a Medicamentului si aprobat prin ordinul ministrului Sanatatii impune modalitatile de eliberare a produselor farmaceutice, care trebuie sa se alinieze la normele europene. Medicii de familie se plang ca aceasta masura exigenta va duce la aparitia cozilor interminabile in cabinete.

Cei mai loviti de masura sunt insa bolnavii, mai ales batranii sau copiii, care vor fi pusi inutil pe drumuri.

Pentru urgente, fara retete

Nu toti farmacistii aplica masura, de-a dreptul aberanta in unele cazuri. De exemplu, farm. Liliana Radulescu de la farmacia Flora, ne-a declarat: "Eliberam medicamente fara reteta doar acolo unde se poate. Suntem farmacisti si nu vanzatori de medicamente. De aceea, daca un pacient ne solicita pentru o urgenta medicala un algocalmin fiola, ii putem oferi 2-3 fiole pentru rezolvarea urgentei.

Noi ne-am adresat Colegiului Farmacistilor pentru a face demersuri la Ministerul Sanatatii astfel incat sa nu se cada in extreme daunatoare pentru pacienti." Unii din farmacisti considera o exagerare ca pentru doua supozitoare de diclofenac sa se solicite reteta.

Nomenclatorul dicteaza modul de eliberare

Domeniul de eliberare a medicamentelor este reglementat in Romania, dar nu prevede sanctiuni.

Nomenclatorul de medicamente elaborat de Agentia Nationala a Medicamentelor si aprobat prin ordinul ministrului Sanatatii stabileste modul de eliberare al categoriile de produse farmaceutice: pe baza de prescriptie medicala (cum ar fi antibioticele), pe reteta valabila timp de sase luni (de exemplu, psihotrope sau diverse medicamente necesare tratamentului in bolile cronice) sau fara reteta.

Zilele trecute, a aparut in Monitorul Oficial noul nomenclator de uz uman pentru anul 2006 care cuprinde toate medicamentele aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului sa circule pe teritoriul Romaniei. Sunt stipulate modalitatile de eliberare, care de altfel au existat dintotdeauna. Pana acum, majoritatea farmaciilor nu au respectat reglementarile din nomenclator.

Sa nu uitam ca antibioticele s-au vandut in nestire fara a-i fi solicitata pacientului vreo reteta de la medic.

Presiunea lanturilor

"S-au dezvoltat lanturile de farmacii in disperare, care au facut presiuni sa nu fie lege. Au urmarit doar aspectul comercial. Lanturile sunt cele care au cultivat aceasta situatie, iar dupa 1990 nici farmaciile etice nu ar fi rezistat", ne-a spus farm. Aurora Toma, reprezentantul Patronatului farmacistilor din Romania.

Totusi, chiar daca reglementarile stabilesc ca, de exemplu, nitroglicerina nu se elibereaza din farmacii decat pe reteta, nici o lege nu interzice farmacistului sa-i dea pacientului caruia ii este rau sau are un infarct cateva pilule.

Exces de zel

Eliberarea tuturor medicamentelor doar pe baza de prescriptie medicala este considerata de catre medicii de familie "un exces de zel". Dr. Doina Mihaila, medic de familie, ne-a declarat: "Au venit multi pacienti sa solicite reteta pentru nimicuri, cum ar fi algocalmin fiola, vitamina C fiola sau paracetamol. Pentru OTC-uri nu este necesara prescrierea".

Frica de amenzi

Prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, considera ca nomenclatorul respecta prevederile Comunitatii Europene. "Trebuie sa ne obisnuim cu regulile valabile si acolo. Sfatuiesc pacientii sa se duca la medicul de familie pentru medicamentele etice, iar pe colegii mei sa respecte modalitatile de eliberare, dar sa onoreze cazurile de urgenta", a spus prof.

Lupuleasa. Conform reglementarilor in vigoare, sunt peste 1.000 de medicamente de tip OTC care se vand la liber. Printre acestea se numara nurofen, antinevralgic, paracetamol, saridon, colebil, dicarbocalm.

Daca ne dorim sa aplicam regulile tarilor Uniunii Europene in domeniul farmaceutic, ar trebui sa adoptam, in acelasi timp, si drepturile de care se bucura si pacientii care contribuie la finantarea sistemelor de sanatate din aceste tari.

Prin farmacii, indeosebi cele din lanturile farmaceutice, este o adevarata nebunie, pacientii descoperind cu stupoare ca dintr-o data pentru medicamente care se puteau cumpara la liber, cum este algocalmin fiole, de exemplu, acum au nevoie de reteta. In lipsa retetei, se lovesc de raspunsul negativ al farmacistilor.

Masura retetelor se aplica indeosebi in lanturile farmaceutice, cele care in ultimele zile au tot fost "calcate" de controale si farmacistilor respectivi le-a intrat frica in oase sa nu fie cumva amendati sau, si mai rau, sa-si piarda dreptul de libera practica. Ceea ce chiar este posibil daca dau de vreun inspector care are ochelari de cal si la capitolul gandire sta mai rau.

Singura sansa a celor care au nevoie la un moment dat de o fiola de algocalmin sau vreun alt medicament si nu au reteta este sa gaseasca un farmacist profesionist si cu suflet care sa decida ca poate elibera doza pentru 24 de ore, pacientul urmand sa revina cu prescriptia medicala.

Decizie veche si neaplicata

Decizia retetelor are la baza ordine vechi care pana acum nu s-au aplicat, la care se adauga apropiata integrare in Uniunea Europeana. Si ca sa spunem direct, pana la urma nu este vorba de o grija deosebita pentru pacienti, ci de teama farmacistilor de amenzi si alinierea la practicile UE, ca doar suntem recunoscuti pentru statutul umil pe care il adoptam.

Cum ne dicteaza altii ce sa facem, cum stam drepti, de parca abia am fi coborat din copac si invatam mersul biped.

"Algocalmin fiole ar fi trebuit sa se elibereze pe baza de reteta dintotdeauna, din 1958 cand a aparut primul nomenclator al medicamentelor. In plus, din 2000 avem o reglementare europeana la care a trebuit sa ne aliniem si noi.

Aceeasi norma europeana prevede ca unele medicamente, sub forma de tablete, se pot elibera fara reteta, iar cele sub forma de fiola doar pe baza de prescriptie medicala. De asemenea, studiile clinice au demonstrat ca in anumite concentratii unele medicamente nu pot crea probleme si deci se pot elibera fara prescriptie.

Daca este vorba de pacienti care au o urgenta si noaptea ajung la farmacie sa solicite algocalmin fiole sau vreun alt medicament care se elibereaza pe prescriptie medicala, farmacistul, prin regulile de practica, profesionalism si juramantul depus, are competenta sa discearna ca poate elibera doza pentru 24 de ore", ne-a spus dna Magdalena Badulescu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor (ANM).

Jocul retetelor

Cu toate raspunsurile primite, care sunt extrem de diferite, practic la acest capitol domneste un haos complet, unele dispozitii nu au nici un fel de logica, cum este si medicamentul Nurofen. De exemplu, Nurofen tablete de 200 mg se elibereaza fara reteta, in schimb Nurofen Forte tablete de 400 mg doar cu prescriptie medicala.

Ceea ce este un nonsens, avand in vedere ca o adunare simpla, o stiu si copiii din clasele primare, arata ca doua tablete de Nurofen de 200 mg la liber fac cat una de 400 mg cu reteta, substanta activa fiind aceeasi. Explicatia presedintelui ANM in acest caz este chiar halucinanta.

"Toate studiile clinice facute au aratat ca exista anumite doze care nu pot face rau si crea probleme pacientului. In cazul Nurofenului, este vorba de tabletele de 200 mg.

Daca pacientul nu tine cont de recomandarile medicului sau farmacistului si vrea sa ia dintr-o data doua tablete de 200 mg atunci nu este responsabilitatea noastra si raspunde pentru ceea ce face." Concluzia evidenta arata ca este vorba doar de o falsa protejare a pacientilor, fiecare fiind pe cont propriu.

Nervi intinsi la maxim

Decizia solicitarii retetelor, unele farmacii au trecut in extrema cealalta si nu mai elibereaza nimic fara, chiar daca nomenclatorul prevede acest lucru, intinde la maxim nervii pacientilor. De altfel, dupa cum ne-au spus farmacistii de la cateva farmacii prin care am trecut, din zece pacienti intr-o zi, doar trei stiu ca pentru algocalmin fiole, de exemplu, au nevoie de reteta.

De fiecare data, oamenii pleaca bombanind si nu inteleg cum dintr-o data li se cere prescriptie medicala.

"Nu inteleg de ce nu mai pot lua nitroglicerina fara reteta, mai ales ca pana acum nu mi s-a cerut asa ceva. Sufar de cardiopatie ischemica si medicul de familie mi-a prescris doua medicamente. Mi-a mai spus ca, daca am momente cand ma simt rau, chiar daca iau acele medicamente, sa apelez la nitroglicerina.

Acum trebuie sa merg la doctor si sa revin maine, ca nici macar o pastila nu-mi dau", ne-s apus Florea Stanculescu din Bucuresti, care a plecat bombanind din farmacia unui lant farmaceutic.

Daca mai adaugam ca la destule medicamente reteta se opreste de farmacie, nefiind valabila nici macar sase luni ca in cazul anticonceptionalelor, de exemplu, atunci drama este si mai mare. Pacientii vor fi obligati sa ingroase cozile la medicul de familie pentru medicamente banale.

Articol integral in Romania Libera