La scurt timp dupa ce a fost numit presedinte, Tudor Giurgiu il prezenta jurnalistilor, in prima lui conferinta de presa, pe Gordon Levitt, un consilier angajat sa se ocupe de viitoarea strategie a TVR.

Un jurnalist i-a pus o intrebare "deplasata" lui Giurgiu: "Cat castiga noul consilier?" Neobisnuit cu metehnele unei institutii publice, proaspatul presedinte a cazut in cursa: "E confidential!" Atat i-a fost! Jurnalistii au sarit ca arsi, TVR este institutie publica!, obligandu-l pe Giurgiu sa bata in retragere: "Veti primi raspunsul prin biroul de presa." Raspunsul n-a mai venit nici in ziua de

azi. De atunci, Tudor Giurgiu a invatat sa taca atunci cand vine vorba de salarii, mai ales de ale consilierilor. Surse din TVR sustin ca britanicul ar castiga lunar in jur de 6.500 de euro. Cifra nu ne-a fost nici confirmata, nici infirmata de seful TVR.

Una dintre cele mai surprinzatoare alegeri in materie de consilieri este cea a lui Tudor Calin Zarojanu, scriitor si jurnalist. El nu are experienta in televiziune. A lucrat in presa scrisa, radio si la o agentie de presa. A ajuns consilier din intamplare. S-a dus la Tudor Giurgiu cu o propunere de emisiune (talk-show).

Dupa ce i-a prezentat-o, presedintele i-a facut oferta: "Vrei sa fii consilierul meu?" De ce a fost ales? S-a mizat pe faptul ca are o privire "inocenta", lipsita de influente tehnice. "Eu am cinismul sa-i spun lui Tudor Giurgiu ca o anumita emisiune este o porcarie", declara Zarojanu. Este angajat cu carte de munca, iar salariul sau nu depaseste 1.000 de euro.

Hanny Bratu, consilier pe probleme de marketing, pare mai norocoasa. Castiga in jur de 3.000 de euro pe luna pe un contract de colaborare de un an. Hanny Bratu nu a negat aceasta cifra, dar nici nu a aprobat-o. Se cunostea cu actualul presedinte de pe vremea cand el organiza Festivalul TIFF, iar Connex, unde ea era director de publicitate, sponsoriza evenimentul.

Tudor Giurgiu a sunat-o si i-a propus aceasta functie, nemultumit de candidatii care se prezentasera la concursul pentru ocuparea postului de director de marketing al TVR.

O parte din oamenii care il sfatuiesc pe Giurgiu vin din lumea regizorului. Rodica Horobet este actrita si a devenit project manager pe evenimente speciale la TVR. Oferta i-a fost facuta de presedinte pentru ca o cunostea si avea nevoie de cineva care sa fie responsabil numai de organizarea unor evenimente precum "Cerbul de Aur".

Copel Moscu, regizor si profesor la UNATC, si Vlad Rotaru (cu experienta in Pro TV), director executiv al firmei Blockbuster Media, sunt alte doua cunostinte de incredere. Laura Beldiman, om de film care a trait in SUA, a ajuns consilier dupa ce i-a trimis CV-ul pe mail. Giurgiu i-a raspuns propunandu-i sa se ocupe de un proiect ambitios de adaptare a unui format BBC.

Un consilier contestat pe la "colturile" TVR, dar si intr-o recenta dezbatere publica la GDS, este Horia Cazan, care se ocupa de problemele tehnice. Principalul repros care i se aduce este ca firma sa, Convergence, are in derulare cateva contracte cu TVR in valoare de aproximativ o suta de mii de euro si, astfel, se afla in conflict de interese.

Tudor Giurgiu recunoaste existenta acestor contracte, dar a precizat ca, atat timp cat va fi consilier (pana in aprilie, cu posibilitate de prelungire), Horia Cazan nu va putea participa cu firma lui la licitatiile din TVR.

Irina Negrea si Dorin Suciu sunt veteranii cu carte de munca in functiile de consilieri. Irina Negrea, traducator si jurnalist, a ajuns consilier la TVR in urma cu opt ani, dupa ce condusese pana atunci Editura Pro si a intrat in conflict cu Adrian Sarbu. La angajarea in TVR, in 1998, castiga cu 40% mai putin decat la Media Pro.

Dorin Suciu, fostul corespondent TVR la Budapesta, apoi director general-adjunct la Rompres, face analize pe numarul de aparitii ale politicienilor la TVR si le prezinta sefului. "Sunt un fel de semnale de alarma inainte ca CNA sa ne sanctioneze", afirma Suciu. Contorul consilierilor arata zece oameni. Pana acum. Alti trei vor fi angajati in curand.

Sunt multi, sunt putini? Tudor Giurgiu spune ca, pentru proiectele care exista in acest moment, chiar ar mai avea nevoie de consilieri. "Am nevoie de manageri de proiect, oameni pe care nu-i pot gasi in Televiziune si care sa poate duce un proiect de la cap la coada. Sunt foarte multi profesionisti in TVR, dar nu sunt manageri", explica Giurgiu.

Ce pretentii are presedintele de la consilierii sai? Presedintele vrea ca acesti oameni sa nu fie simpli sfatuitori, ci manageri cu responsabilitati clare pe domeniile de care se ocupa.

Articol integral in Capital