Ucraina va continua lucrarile pe Canalul Bastroe, indiferent de ceea ce recomanda organizatiile internationale sau de obiectiile ridicate de Romania. Astfel poate fi rezumata declaratia viceguvernatorului regiunii Odessa, A.

Serdiuk, facuta la finalul conferintei internationale de la Odessa, unde s-au dezbatut posibilele solutii de conservare a echilibrului ecologic din Delta Dunarii.

Serdiuk a anuntat, cu aceasta ocazie, ca presedintele Iuscenko a cerut elaborarea unui studiu de impact ecologic asupra Deltei, dar ca administratia de la Kiev nu se asteapta la un rezultat negativ.

La insistentele jurnalistilor ucraineni, care au dorit sa afle daca lucrarile vor continua, Serdiuk a raspuns: "Da, Canalul Bastroe va fi continuat si finalizat intr-o forma sau alta".

Declaratia viceguvernatorului Odessei a venit ca un dus rece pentru participantii la conferinta ecologica internationala gazduita de orasul sau.

Delta Dunarii, biosfera trilaterala

Organizata la initiativa partii romane, conferinta de la Odessa, din 27 februarie-1 martie, a cautat sa atraga organizatiile internationale, precum UE sau Consiliul Europei, autoritatile din Ucraina si Moldova, dar si fundatiile ecologice recunoscute, ca World Wide Fund, in eforturile Bucurestiului de conservare a

ecosistemului Deltei. Romania incearca astfel sa contracareze planurile ucrainene de constructie a Canalului Bastroe, scotand diferendul din perimetrul strict al relatiilor bilaterale, acolo unde Bucurestiul aproape ca nu dispune de niciun mijloc de retorsiune asupra Kievului.

Formal, autoritatile ucrainene, participante la conferinta, in calitate de organizatori, au agreat propunerea acesteia de concepere a unui plan integrat de dezvoltare a regiunii Deltei Dunarii, in "vederea prezervarii mediului si asigurarii unui context social si economic stabil".

Kievul a agreat si cererea conferintei de a stabili o metodologie unica de evaluare a impactului de mediu, astfel incat concluziile studiilor sa fie acceptate de toate partile implicate.

Mai mult, ucrainenii au parut favorabili propunerii de creare a unei biosfere trilaterale, sub supravegherea UNESCO, care sa reuneasca rezervatiile aflate sub jurisdictia Romaniei, Ucrainei si Moldovei.

Greenpeace, dezinteresata?

Surse din MAE afirma ca partea romana a incercat atragerea in acest demers si a influentei organizatii ecologiste Greenpeace, dar aceasta s-a aratat dezinteresata de problemele Deltei Dunarii.

Potrivit agentului Romaniei pe langa Curtea Internationala, Bogdan Aurescu, in 2004 organizatia a fost invitata sa participe la procesul de monitorizare internationala a parametrilor ecologici din Delta Dunarii.

Articol integral in Adevarul