O saptamana atipica si periculoasa

S-ar parea ca aceasta perioada a anului este foarte periculoasa, avand in vedere evenimentele anului trecut din aceeasi perioada si cele din jurul perioadei pe care tocmai o parcurgem.

Probabil ca va deveni o obisnuinta ca de acum inainte sa fim precauti la sfarsit de februarie si inceput de martie, pe baza motivului ca bursa ne poate oferi situatii neplacute, asemenea celor din saptamana aceasta (dar si a celor care au trecut) si perioadei echivalente a anului trecut.

In aceasta saptamana jocul a fost facut de catre societatile de investitii financiare care pur si simplu au dat dureri de cap, atat micilor investitori cat si acelora mai experimentati.

Asa se face ca, imediat dupa cresterea de mult asteptata a SIF-urilor, din 01 martie (impreuna cu venirea primaverii), s-a decis oprirea lor de la tranzactionare pentru ziua urmatoare.

Stirea ce a urmat in completarea acestui fapt a daramat din start SIF-urile cu circa 7% pentru sedinta de vineri, multi investitori s-au panicat si au starnit vanzarile, altii (si cei mai multi) au cumparat in masa ridicand astfel cotatiile SIF-urilor in piata, pana la un -3%.

Totalul acestei saptamani este mult sub asteparile investitorilor, cele 158 de milioane RON acumulate din tranzactii la BVB reprezentand doar 73% din totalul saptamanii precedente, excluzand deal-urile, care au lipsit cu desavarsire in saptamana analizata.