Intr-o perioada de scadere a principalelor cursuri valutare, a dobanzilor bancare real negative, mai mici decat rata inflatiei si a stagnarii pietei imobiliare (cu toate ca aceasta poate inca oferi randamente bune), se pare ca si piata bursiera si-a mai redus motoarele de crestere.

Si asta nu din lipsa unor actiuni interesante, aflate la preturi bune mai ales in urma scaderilor de la final de februarie, ci mai mult din cauza prudentei mai mari a investitorilor, alimentata de nesiguranta ce o confera anumite anchete sau modificari legislative.

"Vanatoarea de vrajitoare", termen deja consacrat in argoul jurnalistic, a atins si conducerea Rompetrol, fapt ce nu are cum sa nu influenteze bursa romaneasca, unde actiunile RRC detin o pondere importanta in valoarea tranzactionata.

De asemenea, propunerea unui proiect de restrictionare a detinerilor de actiuni SIF la maxim 1% din numarul de actiuni si pentru persoanele care actioneaza in mod concertat (propunere deja amendata de catre Parlament) a generat fluctuatii in randul actinilor SIF.

S-a impus astfel o prudenta mai mare, atat la cumparatori cat si la vanzatori, datorita starii de nesiguranta pe care o induc factori ca cei de mai sus.

Astfel, lichiditatea generala a scazut vizibil (mai ales ca titlurile SIF au fost suspendate de la tranzactionare in sedinta de joi, 2 martie), valoarea totala a tranzactiilor fiind de 158,08 milioane RON (54,6 milioane USD sau 45,4 milioane EUR), cu o medie zilnica de 31 milioane RON.

Capitalizarea pietei a crescut cu 1% la 69,34 miliarde RON (24 miliarde USD sau 19,9 miliarde EUR)