Plenul Camerei Deputatilor a respins marti, cu 163 de voturi impotriva si 131 pentru solicitarea de perchezitie a imobilelor lui Adrian Nastase.

Inainte de acest vot deputatii au decis cu 151 voturi pentru si 124 impotriva ca votul asupra perchezitiei caselor lui Nastase sa fie exprimat secret si nu deschis.

Deputatii i-au reprosat ministrului Justitiei, Monica Macovei, ca nu ar exista destule probe in dosarul lui Adrian Nastase si, pe de alta parte, ca ministrul ar cunoaste prea multe din respectivul dosar.

"Stiu atat cat trebuie sa stiu pentru a sustine cererea de perchezitie", a spus Monica Macovei care a a sustinut ferm ca dosarul este unul real si nu are nici o legatura cu faptul ca Nastase este in opozitie. Ministrul a spus ca judecatorii au destule probe pentru a perchezitiona si celelalte apartamente din Zambaccian, in acelasi dosar.

Monica Macovei a spus ca un vot negativ al deputatilor in cazul perchezitiei imobilelor lui Adrian Nastase ar insemna ca parlamentarii s-ar situa deasupra legii.

Adrian Nastase a explicat, in plenul Camerei, ca se opune perchezitiei pentru ca aceasta nu ar respecta legea. "Se va vedea ca acuzatiile sunt false si penibile", a spus Nastase. Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca in cazul sau era nevoie de un anume tip de probe care exclud procedura perchezitiei si a enumerat ca exemplu, acte pentru obiectele respective si expertiza acestora.

"Nu am nimic de ascuns in sensul penal al cuvantului (...), nu pot accepta sa se caute termopane si parchet in arhivele mele", a declarat Adrian Nastase.

Deputatul PRM, Lucian Bolcas, a declarat ca deputatii PRM vor vota impotriva solicitarii Ministerului Justitiei in legatura cu perchezitia pentru a nu intra intr-un "joc politic" sau "o presiune politica" exercitata de putere asupra PSD.

La sedinta plenului Camerei participa, in calitate de parlamentar si premierul Calin Popescu Tariceanu si alti ministrii intre care ministrul Justitiei, Monica Macovei.

PSD anuntase ca va propune ca votul asupra cererii de perchezitie sa fie secret, invocand prevederile regulamentului acestei Camere, in chestiuni referitoare la persoane. O pozitie asemanatoare a avut-o si PRM.

In schimb, PNL a propus ca votul sa fie unul deschis, pentru ca, in acest fel, "se va permite Justitiei sa isi urmeze cursul". Conservatorii au afirmat ca vor vota in favoarea cererii de perchezitie.

Chiar daca deputatii ar fi incuviintat perchezitia aceasta se putea desfasura numai dupa ce judecatorii emit un mandat de perchezitie.

Cererea ministerului Justitiei de incuviintare a perchezitiei la doua dintre imobilele lui Adrian Nastase a mai fost respinsa inainte de a ajunge in plenul Camerei si de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si de catre grupul parlamentar al PSD.

  • Ziarul cotidianul publica o harta mai detaliata a celor care au votat impotriva perchezitiei:

    Ei s-au opus votului deschis

    • Toti deputatii PSD, PRM si UDMR, Cozmin Gusa - PIN, Lavinia Sandru - PIN, Aurelian Pavelescu - ex-PD si PIN, Liviu Almasan - PC (ex-PRM), Sergiu Andon - PC, Cornelia Ardelean - PC, Petru Calian - PC ex-PRM, Ciuca Bogdan - PC, Damian Florea - PC, Romeo Hanganu - PC, Eduard Helwig - PC, Daniela Popa - PC, Nicolae Popa - PC, Ionica Popescu - PC, Gheorghe Firczak - minoritatea ruteana, Niculae Mircovici - minoritatea bulgara, Corneliu Ciontu - independent (ex-PRM)

    • Abtineri

    Becsek – Garda Deszo - UDMR, Miron Ignat - minoritatea lipoveana

    • Nu a votat

    Mircia Giurgiu - ex-PNTCD, ex-PRM

    Raportul de forte

    Putere: PNL - 67 deputati, PD - 48 deputati, UDMR - 22 deputati, PC - 21 deputati, PNTCD - 5 deputati, Minoritati - 18 deputati, Independenti : 1 deputat. Total : 182 deputati

    Opozitie: PSD - 112 deputati, PRM - 30 deputati, PIN - 2 deputati, Independenti - 2 deputati. Total : 146 deputati

    Neutri: 4 deputati independenti

    Sedinta este condusa de catre deputatul PRM, Lucian Bolcas.