Parerea generala este ca anul acesta vom asista la o reasezare a pietei avocaturii, insa fara concursul unor jucatori globali care sa influenteze ierarhiile existente si fara aliante spectaculoase.

Este insa foarte posibil sa vina firmele regionale, mai flexibile ca politica de extindere si mai familiare cu realitatile noastre. Fuziunile si divorturile autohtone s-au cam transat, si acum companiile stau cu ochii pe domeniile care li se par mai promitatoare si mai ofertante in viitorul apropiat.

Cei mai multi reprezentanti ai firmelor importante de profil din Romania au fost de acord ca piata avocaturii de business se diversifica pe patru paliere:

la varf activeaza trei-patru case de avocatura de talie mare, pe al doilea nivel sunt mai multe societati de avocatura de talie mijlocie, pe al treilea palier exista cateva zeci de case de avocatura cu mai putini parteneri sau angajati, iar la baza isi desfasoara activitatea firmele cu angajati putini si clienti de talie mica.

„Apreciez aceasta imagine a pietei ca fiind una reala. Odata cu cresterea economica, numarul caselor de avocatura de talie mare va creste si se va accelera procesul de consolidare pe cel de-al treilea palier.

Vor continua sa existe intotdeauna firmele mici si cabinetele individuale, acestea constituind de fapt «bazinul» din care se alimenteaza, in cele din urma, intreaga piata a avocaturii", spune Ion Nestor, senior partner al societatii Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

„Aceasta stratificare prinde din ce in ce mai mult contur si ea, de fapt, reflecta - e adevarat, la alte dimensiuni - o situatie existenta in mai toate tarile cu traditie privind practica avocatiala privata", adauga Gheorghe Musat, managing partner la Musat & Asociatii.

„Piata avocatiala este insa un organism viu si, chiar daca o astfel de stratificare este inevitabila, sunt de asteptat miscari de pe un palier pe altul, dupa cum fiecare firma de avocati va reusi sa asimileze in mod sanatos aporturi de competente in domenii diferite ale dreptului pentru a face fata concurentei, mai ales dupa integrarea in UE", apreciaza Gheorghe Musat.

Liderii pietei

Dar si o astfel de ierarhie intre firmele de avocati e in termeni absoluti, matematici, este contestabila, data fiind lipsa unui criteriu obiectiv care sa ghideze un astfel de clasament. Pentru ca, pana acum, nimeni nu a facut un clasament consolidat - dupa criterii combinate - al firmelor de avocati din Romania.

Toate aprecierile au fost in mare masura circumstantiale sau marginale, de unde si superficialitatea acestora, sustin reprezentantii avocatilor.

„Pentru o analiza relevanta, va trebui identificata o formula de analiza tip medie ponderata intre mai multe criterii, cel putin incluzand experienta, profesionalism si chiar traditie, atat la nivelul echipei de avocati, cat si la nivelul firmei, structura portofoliului si dezvoltarea acestuia, ordine de marime - echipa de consultanti si suport staff, dar si stabilitatea echipei, cifra de

afaceri, ierarhii alternative pe arii de specializare etc.", a precizat, pentru SFin, Ernest Virgil Popovici, avocat asociat coordonator al societatii Popovici si Asociatii.

„In analiza noastra, prin aplicarea criteriilor de mai sus, consideram ca exista un grup de patru firme de avocati, lideri de piata: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Linklaters, Musat & Asociatii si Popovici & Asociatii", este de parere Ernest Virgil Popovici.

Desi intotdeauna topurile genereaza discutii si opinii contradictorii, ma-joritatea firmelor de avocati au recunoscut cu fair-play ca in varful pirami-dei se plaseaza, de ani buni, un pluton format din societatile de avocati nominalizate de Ernest Virgil Popovici. E-xista insa si alte opinii.

Dan Sova, managing partner la Sova & Partners, sustine ca in Romania nu exista decat doua paliere semnificative ale avocaturii. „Exista la varf doua firme mari de avocatura, respectiv Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si Musat & Asociatii.

Acestea sunt doua firme care rezista la cel mai inalt nivel in piata de peste 10 ani si care au demonstrat, de-a lungul timpului, calitati indiscutabile de lider", spune avocatul.

In opinia sa, pe al doilea palier se situeaza circa 10-12 societati de avocatura, de talie mai redusa, care au insa sanse reale sa concureze pentru un loc alaturi de cele doua firme care domina piata avocaturii de ani buni. „E bine sa nu cream confuzii.

Din randul acestui al doilea palier se ridica temporar si conjunctural unele firme, pentru scurte perioade de timp, care uneori reusesc chiar cifre de afaceri mari, dar care au comportament meteoric", adauga Sova. „Aceasta se datoreaza lipsei de traditie si are la baza, in general, o conjunctura de natura politica.

In viitor, in masura in care lucrurile se vor limpezi si in lumea avocaturii, iar serviciile juridice vor face obiectul licitatiei publice, si nu al exceptarii de la legislatia achizitiilor publice, am convingerea ca aparitiile meteorice vor disparea si se va face loc exclusiv cresterilor sanatoase, care se produc in perioade relativ lungi si presupun atat cresteri pe orizontala - numar de

parteneri, numar de avocati, numar de birouri -, cat si pe verticala - cresterea cifrei de afaceri, specializarea pe domenii dificile ale dreptului afacerilor, diversificarea serviciilor oferite", explica Dan Sova.

Articol integral in Saptamana Financiara