Istoria arata ca asasinarea unor importanti lideri politici a dus la tulburari in masa si destabilizare sociala, scrie publicatia americana "Foreign Policy", care a incercat, in ultimul sau numar, sa identifice sefii de stat sau personalitatile marcante ale momentului care, din cauza politicii lor, si-au sporit riscul de a fi potentiale tinte.

Revista incearca sa anticipeze cursul pe care l-ar putea lua evenimentele dintr-o anume regiune, in cazul realizarii scenariilor pe care le trece in revista.

Hamid Karzai, presedintele Afganistanului

In calitate de aliat al SUA, Karzai este urat de talibani si teroristii al-Qaida, dar nu pot fi scoase din calcul nici rivalitatile de la varful puterii de la Kabul.

A scapat deja din doua tentative de asasinat. In cazul asasinarii sale, va fi greu de gasit un inlocuitor care sa fie pe gustul tuturor triburilor afgane, astfel ca exista riscul reizbucnirii unui razboi civil.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei

Politica dura a Kremlinului in Cecenia i-a adus lui Putin antipatia cecenilor si lumii islamice, care ar putea organiza un atentat in timpul unei vizite a liderului rus intr-una dintre regiunile tarii.

Asasinarea sa ar duce la destabilizarea intregii federatii. Eventuali succesori: amici ai lui Putin din fostele servicii secrete, de care seful statului rus s-a inconjurat. Un atentat la viata liderului rus ar putea servi drept pretext pentru ca Moscova sa reduca drastic libertatile democratice si sa relanseze ofensiva in Cecenia.

Hugo Chavez, presedintele Venezuelei

Lista cu adversari ai presedintelui venezuelean este lunga si pe ea se regasesc administratia Bush si lideri latino-americani. Chavez este acuzat ca ar cultiva relatii cu gherila columbiana FARC, dar deranjeaza si pentru sentimentele sale antiamericane.

Principalii sai adversari se ascund atat in cadrul armatei, precum si printre membrii fostului regim. In cazul unui atentat la viata lui Chavez, indiferent de cine va fi executat, se va da vina pe SUA. Asasinatul ar determina aripa radicala a miscarii Chavez sa-si sporeasca prerogativele.

Pervez Musharraf, presedintele Pakistanului

Ofensiva impotriva retelei al-Qaida i-a atras antipatii. Teroristii au incercat de mai multe ori sa-l ucida pe liderul de la Islamabad, iar islamisti radicali din partidele aflate la putere il critica deseori ca face jocul SUA. Musharraf are adversari si in randul armatei, si in serviciile secrete.

Ar putea fi ucis intr-un atentat cu masina-capcana sau impuscat de un individ infiltrat in garda sa. Armata ar fi macinata de lupta pentru putere, iar Pakistanul - tara nucleara - se va imparti in clanuri etnice si religioase.

Articol integral in EVZ