Micile secrete ale lui Gyorgy Frunda

de     Bilant
Vineri, 10 martie 2006, 0:00Gyorgy Frunda este un avocat care s-a implicat si in politica. Si pentru ca tabloul sa fie complet, senatorul are si cateva firme in judetul Mures. Revista Bilant continua ciclul privind ‘averile alesilor nostri’ cu reprezentantul Romaniei la Consiliul Europei, Gyorgy Frunda.

Scandalul de la Consiliul Europei. Gyorgy Frunda a declansat recent un scandal de proportii, ca urmare a unor declaratii facute la Consiliul Europei. El a afirmat, intr-un anumit context, ca la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) nu reprezinta interesele Romaniei, fapt care a atras reactii dure din partea parlamentarilor romani.

De asemenea, el mai este acuzat ca sustine modificarea articolului 1 din Constitutia Romaniei, prin renuntarea la sintagma "stat national". Desi detine functia de sef al delegatiei Romaniei la APCE, toate partidele parlamentare au cerut retragerea lui din aceasta functie. Scandalul s-a stins insa la fel de repede cum a inceput, Frunda reusind sa-si mentina pozitia detinuta la APCE.

Limba romana, limba straina. Gyorgy Frunda s-a nascut pe 22 iulie 1951 in Targu-Mures. Pana in anul 1990, prenumele sau era Gheorghe, iar ulterior, prin maghiarizare, a devenit Gyorgy. Este casatorit cu Orsolya Martha Katalin Ilona (45 de ani), de profesie medic, specialitatea urologie. Sotii Frunda au doi copii, Csenge Orsolya (15 ani) si Edva Anna (14 ani).
In perioada 1970-1974, Gheorghe Frunda a urmat cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Din 1975 a intrat in avocatura si a devenit membru in Baroul Targu-Mures. In 1996, si-a deschis propriul sau birou de avocatura, in aceeasi localitate.

Multe dintre cazurile preluate ca avocat in regimul trecut au fost, conform unor surse locale, din randul "romilor cu bani, palarie si mustata pe oala", dovedindu-se inca de pe atunci un luptator pentru cauza minoritarilor. De altfel, pentru Gyorgy Frunda limba romana este o limba straina sau a devenit astfel dupa 1990, odata cu renuntarea la numele de Gheorghe.

In CV-ul sau oficial, la capitolul "limbi straine", el a inscris pe primul loc limba romana (nivel de limba materna), limba engleza (nivel avansat), limba franceza (nivel mediu) si limba germana (nivel incepator). Mandate de parlamentar pline de premii mondene. Gyorgy Frunda a intrat in UDMR in 1990, si in legislatura 1990-1992 a fost ales deputat de Mures in Parlamentul Romaniei.

A fost secretarul Comisiei pentru Elaborarea Constitutiei si membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. In perioada 1992-1996, Frunda a ocupat functia de vicepresedinte al Comisiei Juridice din Senat. De asemenea, a fost desemnat membru al delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), precum si membru al Comisiei juridice a APCE.

In 1996, a candidat din partea UDMR la Presedintia Romaniei, dupa ce, la sfarsitul lui 1995, primise titlul de aMister Parlament" de la postul de televiziune ProTV. In 1994 si 1995, Frunda a fost ales, de catre ziaristii acreditati la Parlament, ‘Senatorul anului", iar in 1996 a primit, din partea revistei VIP, titlul de "Politicianul anului".

In urmatoarele legislaturi, Frunda si-a pastrat statutul de senator UDMR de Mures, iar in 2000 a candidat din nou la Presedintie. In legislatura in curs, el ocupa functia de sef al delegatiei Romaniei la APCE. Cu prastia dupa fete si becuri. Frunda provine dintr-o familie care, pana in anul 1948, a detinut mai multe proprietati in Transilvania.

Dupa nationalizare, toate bunurile familiei au fost confiscate. Mai mult chiar, tatal lui Gyorgy, Carol Frunda, a fost arestat si condamnat, in 1957, la zece ani de inchisoare pentru uneltire impotriva regimului, fiind inclus in celebrul lot Feliboga. In urma amnistiei acordate in 1964, bacsy Frunda a fost eliberat cu trei ani mai devreme. Gheorghe Frunda a fost crescut de bunica dinspre mama.

Aceasta avusese o fabrica de lapte si produse lactate. Bunicul din partea tatalui a avut si el o intreprindere de asfalt, cu actionariat romano-suedez, despre care Frunda a declarat ca aa asfaltat foarte multe strazi in Targu-Mures, dar si in Transilvania a asfaltat multe sosele". Avocatul unor cauze sensibile.

Liderul UDMR si-a deschis, din 1996, un birou de avocatura intr-un apartament din centrul orasului Targu-Mures, in Piata Trandafirilor, alaturi de avocatul Szasz Zita.

El s-a implicat direct in doua procese extrem de controversate: a fost avocatul lui Cseresznyes Pal, cel care l-a maltratat pe Mihai Cofariu in timpul evenimentelor din martie 1990 de la Targu-Mures, si al celor care l-au ucis, in 22 decembrie 1989, pe colonelul post-mortem de militie din Targu Secuiesc, Aurel Agachi. Ambele procese au fost exploatate politic de catre avocatul-senator Frunda.

Tot Frunda a aparat cativa oameni de afaceri, evident, tot maghiari, printre care si milionarul Janos Gyorgy Kurko, pe care l-a reprezentat in cazul Salina Invest.

Pentru Kurko, suspectat de operatiuni dubioase prin care s-ar fi adus prejudicii de mai multe miliarde de lei, senatorul Gyorgy Frunda a intervenit, in urma cu cativa ani, chiar si la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB).

Acuzat intr-o publicatie centrala de trafic de influenta, senatorul-avocat Frunda a replicat: aIn activitatea mea de peste 30 de ani de avocatura, n-am rezolvat niciodata nimic la negru. Recunosc ca m-am interesat la Oficiu (ONPCSB - n.r.) cu privire la clientul meu J‡nos Kurko, pe care il reprezint ca aparator, la firma Salina Invest, insa m-am conformat deciziei luate de ei".

Avocatul s-a mai implicat si in reabilitarea contelui Wass Albert, un criminal de razboi condamnat la moarte in 1946, pentru ca i-a instigat pe niste militari unguri, in timpul ocupatiei hortyste, sa ucida doi romani si doi evrei. Wass Albert a scapat de pedeapsa dupa ce s-a refugiat in Germania, iar apoi in SUA. Afaceri: de la radio GAGA la Boloni.

Unul dintre principiile lansate de Frunda este urmatorul: "Ideea de normal, intr-un stat normal, este ca fiecare om sa vrea sa moara cinstit, dar bogat". Prin urmare, el s-a implicat, dincolo de politica si avocatura, si in afaceri. A infiintat trei firme, iar sotia sa inca trei.

In iunie 1999, a inregistrat societatea Alamo Impex 97 SRL, profilata pe aactivitati de radio si televiziune", cu un capital social de 1,428 miliarde lei vechi. Prin aceasta societate, liderul UDMR a lansat postul de radio aGAGA" din Targu-Mures.

Actionarii Alamo Impex sunt: Gyorgy Frunda (24,9965%), Nagy Istvan (25,0035%) - director executiv, Hompot Szilard Istvan (25,0035%) - media manager si Korodi Alexandru (24,9965%). A doua societate a lui Frunda este Fish Publicity SRL, infiintata in 2004 si al carei obiect de activitate este publicitatea.

Actionarii sunt aceiasi din Alamo Impex, cu mentiunea ca aici fiecare detine cate 25% din capitalul social. Ultima dintre firmele lui Gyorgy Frunda este infiintata la sfarsitul lunii august 2005, la Sancraiu de Mures, si se numeste Profimetal SRL. In aceasta ultima afacere, Gyorgy Frunda l-a atras, ca asociat, si pe antrenorul de fotbal Ladislau Boloni.

Obiectul de activitate de la Profimetal este afabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice". Sotia lui Frunda, Orsolya Martha, detine actiuni in trei societati, desi s-a implicat de-a lungul timpului in sase firme.

Prima dintre ele este Ortoprofil Prod Romania SRL, infiintata in 1994 la Targu-Mures si profilata pe productia de aparatura si instrumente medicale. Conform lui Frunda, valoarea actiunilor detinute de sotia sa la Ortoprofil este de 75.000 de euro. A doua societate este Marlab SRL, infiintata in 2004, cu sediul in Targu-Mures si cu obiectul de activitate "asistenta medicala ambulatorie".

Sotia lui Frunda detine 40% din capitalul social, ea fiind si administrator al societatii. Ultima dintre firmele in care Orsolya Martha este actionara se numeste Goldring SA. Ea a mai detinut actiuni si in alte firme, precum Ortomedi SRL, Marmed SRL si Ortosprofil Com SRL. Veniturile din avocatura, de 11 ori mai mari decat cele din Parlament.

Ultima declaratie a lui Gyorgy Frunda, publicata pe site-ul Senatului, este o sfidare la adresa contribuabilului, cata vreme ea nu contine informatii reale despre proprietatile detinute de parlamentarul UDMR. De altfel, Gyorgy Frunda este unul dintre cei care s-au opus, in Parlament, declararii averilor.

Conform declaratiei de avere din mai 2005 (disparuta de pe site-ul Senatului), Gyorgy Frunda are o vila de 360 mp (Platoul Cornesti), cu o valoare de impozitare de 1,5 miliarde lei, o casa de vacanta la Campul Cetatii (80 mp), obtinuta in 1996, si un apartament (70 mp) in centrul orasului Targu-Mures, unde functioneaza cabinetul de avocatura.

El mai detine un teren de 1,5 ha si doua autoturisme: un Land Rover Freelander din 2001, un Mercedes din 2002, achizitionat in leasing, pe numele biroului de avocatura. De asemenea, in declaratia de avere din mai 2005, Frunda a recunoscut ca detine bijuterii in valoare de 10.000 de euro, obiecte de arta de 15.000 de euro si ceasuri in valoare de 10.000 de euro.

Ulterior, in declaratia din ianuarie 2006, a mai adaugat patru tablouri cumparate cu 6.000 de euro, precum si abijuterii si un ceas" in valoare de 5.000 de euro, toate achizitionate in 2005.

La capitolul active financiare, Gyorgy Frunda declara sase conturi si depozite bancare impartite astfel: 90.000 euro (Piraeus Bank Targu-Mures - 1998), 1.000 dolari (Piraeus Bank - 1998), 1,5 miliarde lei vechi (Piraeus Bank -1998), 5.000 euro (Sogenal, Strasbourg - 1993), 100 milioane lei vechi (card, cont curent) si 500 milioane lei vechi (Raiffeisen Tg. Mures).

Anul trecut, numai din cabinetul de avocatura, Frunda a castigat 4,2 miliarde lei vechi si 14.280 de euro. Din salariul de la Senat, el a castigat in 2005 doar 403,9 milioane lei vechi. Aceasta inseamna de 11,6 ori mai putin. Deci este de inteles de ce senatorul nu poate renunta la avocatura. Dan Badea

5146 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  CULTIVATI FRATIA ROMANO-MAGHIARA (Miercuri, 10 februarie 2010, 11:09)

  Duras Durpaneus [anonim]

  APEL CATRE IREDENTISTI

  Frati maghiari !

  Nu va transformati in dusmanii inversunati ai Romanilor, asa cum nemtii lui Hitler se transformasera in dusmani ai slavilor si evreilor.
  “Cine ridica sabia, de sabie va pieri !”.
  Fanatismul, intoleranta, nu au dus la nimic bun, in istorie.
  Pastrati-va identitatea etnica, dar nu distrugeti unitatea statala.
  Revizionismul a fost cauza declansarii celui de-al doilea razboi mondial din care Ungaria a iesit distrusa ca si Germania, tari promotoare ale acestui curent fascist.
  Cultivati prietenia romano-maghiara, nu ura interetnica.
  Nimeni nu are nevoie de varsare de sange, pentru a se bucura alaturi de neamul lui de viata in belsug si armonie .
  Nu faceti jocul frustratilor din cauza ca in 1919 si in 1944-1945, opinca valaha a fost inaltata pe cladirea Parlamentului ungar din Budapesta.
  Cele doua razboaie dintre romani si unguri au fost si sunt suficiente, nu este nevoie de inca unul.
  Tinerii sa faca dragoste nu razboi, sa aiba familii si sa imbatraneasca alaturi de cei dragi in tihna si sanatate.
  Multi unguri sunt de fapt, prin inaintasii lor romani maghiarizati, conform originii numelor de familie.
  De pilda, prin Legea Appony din 1907 s-au maghiarizat oficial toate numele romanesti, fie de familie fie de localitati.
  Dupa 1918, s-a revenit doar partial la numele initiale.
  Iata cateva exemple edificatoare:
  Frunda este cuvant de origine romana, mai precis latina si mai exact etrusca si inseamna prastie.
  Verestoy este maghiarizarea numelui Berecsdaia care inseamna “dac din neamul Berecs”.
  Bela maghiar are originea in Bila, Bela adica bogat in limba daca.
  De asemenea este si latin, fiind vorba de doua limbi indo-europene, traca si latina. In niciun caz, nu este unguresc.
  Bala este nume neaos dacic, de la Dece Bala, Decebal, nume diftongat in romaneste Balea.
  Sika, Sica este numele celebrei arme dacice in forma de cutit incovoiat.
  BUDA SI PESTA SUNT LA ORIGINI DOUA SATE NEAOS DACICE !
  Suntem frati prin stramosii nostri amestecati, d
 • 0 (0 voturi)    
  CULTIVATI FRATIA ROMANO-MAGHIARA (completare) (Miercuri, 10 februarie 2010, 11:12)

  Duras Durpaneus [anonim]

  Suntem frati prin stramosii nostri amestecati, daco-romanii si hunii apoi cu ungurii atat in Panonia cat si in Transilvania, pamanturi dacice.
  Numele cu terminatia in –ila sunt ale dacilor nu ale ungurilor.
  De exemplu numele regelui dac Scorila – din celebra inscriptie Decebalus per Scorilo - ca si Bicila - cel care a dezvaluit romanilor locul unde este ingropata comoara lui Decebal-, Buzila, Tutila, Zorila etc.
  Iata ca numele celebru ATILA, fiul dacului Rugila, este de fapt al plantei dacice Atila, adila, dovada ca hunii si daco-romanii s-au infratit la un moment dat al istoriei, hunii acceptand in clasa conducatoare si daco-romani.
  Este stiut ca hunii au avut baza, s-au asezat pe malul nordic al Dunarii de Jos, pe teritoriile foste ale dacilor.
  Nu ar fi prima oara cand popoarele au fost conduse de oameni de alta etnie: Hitler a fost austriac, Stalin a fost gruzin, Napoleon a fost corsican, Iancu de Hunedoara si Matei Corvin au fost fiul si, respectiv, nepotul cneazului roman Voicu etc.
  De aceea, in virtutea legaturilor de sange, ale stramosilor nostri, suntem frati.
  Pace voua, frati maghiari !

  Duras Durpaneus
  • 0 (0 voturi)    
   frati??? (Vineri, 29 aprilie 2011, 20:18)

   pali (poli in traducere) [anonim] i-a raspuns lui Duras Durpaneus

   nu stiu cum sa incep pentru ca tu aici ai zis foarte multe minciuni , lucruri pe care citind istoria nu le-am mai intalnit. Nu Suntem Frati!! ungurii nu au nimic de-a face cu romani. Voi a-ti fost adusi in Transilvania de bogatii ca sa munciti pamanturile si aici ati ramas. Dar nu trebuie sa ne razboim pentru asta trebuie sa ne respectam


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version