Un membru corespondent al Academiei Romane este acuzat de fiul unui fost academician ca l-a turnat pe tatal sau la Securitate. Acuzatorul a citit dosarul tatalui sau la CNSAS si, analizind evenimentele raportate Securitatii acum aproape 30 de ani, a identificat sursa „Valentin" ca fiind colaboratorul apropiat al acestuia.

Una dintre notele informative scrise de ofiterii Securitatii i-a confirmat banuielile, indicind in clar identitatea informatorului „Valentin". Maestrul Liviu Constantinescu si discipolul Dorel Zugravescu (marcat in imagine) au fost aliati in stiinta, dar adversari intre copertele dosarului de la Securitate. Dorel Zugravescu urmeaza sa devina in curind membru titular al Academiei.

Primele informatii privind o posibila colaborare cu fosta Securitate a lui Dorel Zugravescu, directorul Institutului de Geodinamica „Sabba S. Stefanescu", au inceput sa circule in Academie inca de anul trecut.

Cunoscut ca un apropiat colaborator al regretatului academician Liviu Constantinescu, al carui student si discipol a fost, Dorel Zugravescu este acuzat de fiul acestuia ca este unul dintre cei care au dat note informative despre tatal sau.

Dosarul de urmarire informativa al academicianului Liviu Constantinescu, aflat la CNSAS si cuprinzind circa 150 de pagini, s-a constituit in mare parte pe delatiunile sursei „Valentin". Or, in baza unor detalii din dosar, fiul academicianului, fizicianul Dan H. Constantinescu, care locuieste acum la Frankfurt, sustine ca sub acest nume conspirativ s-ar ascunde Dorel Zugravescu.

Sursa „Valentin"

Primele indicii despre identitatea sursei „Valentin" sint oferite de ofiterul de legatura, care il descrie pe informator ca fiind „om de stiinta, seful unui laborator de cercetari". „In note se spune ca sursa «Valentin» l-a invitat pe tatal meu sa-i faca o vizita la «locul de munca de pe raza judetului Ilfov, la Caldarusani.

Or, la Caldarusani se afla Laboratorul de Geodinamica al Academiei, condus de Dorel Zugravescu. Laboratorul facea parte pe atunci din Centrul de Cercetari Geonomice, unde director stiintific era tatal meu", explica Dan H. Constantinescu.

Un al doilea argument privind identitatea sursei „Valentin" este oferit, potrivit lui Dan H. Constantinescu, de insemnarea unui ofiter atunci cind a transcris o discutie interceptata in locuinta tatalui sau.

Din documentele aflate in dosar rezulta, spune fiul victimei, ca cel putin din martie 1978 pina in vara lui 1979, actiunile academicianului au fost urmarite prin „masura T.O.", ceea ce presupunea ascultarea telefonului si instalarea de microfoane in casa.

In transcrierea unei discutii de pe 2 iunie 1978 intre „Costin", numele conspirativ al lui Liviu Constantinescu, si Dorel Zugravescu se mentioneaza referitor la acesta din urma: „In casa se aud «C» si Dorel. De identificat. Este sursa I.J. Ilfov, care i se adreseaza intotdeauna lui «C» cu apelativul «dle profesor». «C» afirma ca n-au decit zece minute la dispozitie, deoarece trebuie sa plece.

In timp ce «C» isi face unele bagaje, Dorel il informeaza cum merg treburile cu revista. «C» afirma ca trebuie sa se ocupe mai serios de aceasta revista". Revista mentionata este „Studii si Cercetari in Geofizica", unde Liviu Constantinescu era adjunct al directorului Sabba Stefanescu, iar Dorel Zugravescu secretar stiintific.

„Va incerca sa obtina mulajul cheilor"

Dincolo de relatarile seci ale unor discutii pe care le avea cu academicianul, „Valentin" arata un zel neobisnuit fata de ofiterii de Securitate, dupa cum arata unele note din dosar. Sursa emite ipoteza ca Liviu Constantinescu ar avea in casa „scrieri cu continut tendentios si de aici necesitatea efectuarii unui control in secret".

„Ne-a intocmit schita apartamentului si a promis ca va incerca, daca va fi posibil, sa obtina si mulajul cheilor de la apartament", raporteaza ofiterul. Potrivit lui Dan H. Constantinescu, tatal sau a banuit ca apropiatul sau colaborator ar putea oferi Securitatii informatii despre el.

Citeste articolul integral in Cotidianul