O gasca de oameni au aflat sambata dimineata din Washington Post ca romanilor le pare rau ca dupa aderarea la UE nu vor mai avea voie sa macelareasca porci de Craciun prin metoda indelung testata a lui "Voi doi tineti-l, eu ii tai gatlejul".

Zau, asa incepe al doilea text despre Romania publicat de Washington Post intr-un interval de o luna. Uite:

"GOLAIESTI, Romania-Inside the local bar in this frozen village in Romania's bleak northeast, Oana Gatu poured mugs of hot wine for a couple of farmers and talked about how the European Union is going to change Christmas.

"In villages like this one, she said, families slaughter a pig for the holiday using the traditional method: Two or three men hold the animal down while someone drives a long knife through its neck and into its heart. The spouting blood is captured for sausage, and the pig can take several minutes to die.

"Gatu said everyone here knows that cherished tradition will become illegal as soon as Romania joins the E.U., as early as Jan. 1. […]"

Articolul se refera la modul in care Uniunea Europeana remodeleaza legislatia Romaniei, facand mari eforturi sa o scoata din comunism si coruptie.

Ba pe site-ul Washington Post mai gasim si un filmulet gotic, din care as vrea sa va povestesc putin. Incepe la sat, printre oi, unde ciobanii practica oieritul de mii de ani si unde carutele sunt mai numeroase decat masinile. Liniste, munti, mai o oaie… Cadrul se schimba brusc si ajungem in Bucuresti noaptea, in centru.

Luminite, neoane, Madonna canta in fundal… Daca asta nu e manipulare, nu stiu ce e. Au gasit pana si un rom care a fost grav batut de un politist roman. Si un roman sarac care zice ca suntem corupti si ca daca o sa aiba vreodata bani o sa-si ia BMW. Citate scurtute de la Traian Basescu, Monica Macovei, Anca Boagiu care isi cauta scuze, umili. Si da-i, si lupta, Romania, una dintre cele mai sarace tari din Balcani…

Sa ne intelegem. Factual, astia de la Washington Post nu au gresit nimic – au scris toate numele corect, au explicat bine de tot cine e Nastase. E la fel de adevarat ca avem emotii in legatura cu aderarea asta ba in 2007, ba in 2008, ca avem probleme cu coruptia, ca fermierii vor fi afectati negativ de regulamentele UE… Pana si treaba cu porcul e adevarata.

Totusi, eu, reporter amarat ce sunt, daca ma apuc sa scriu despre reforma sociala din America, nu deschid textul cu treburile pe care le pun ei in curcan de Ziua Recunostintei, nu?

Si de ce ma rog trimiti un reporter in Golaiesti (?!) pentru un articol despre tandemul Romania-UE? Si sa fim seriosi… cu tot vinul ala fiert, se apuca Oana Gatu in martie sa regrete ca nu o sa mai aiba voie sa taie porcul asa, de una singura? Eu cred ca Travis Fox, reporterul trimis de Washington Post in Golaiesti (treaba pe care eu insist ca nu o pricep) a citit impresii de calatorie pe blogul unuia de-a vizitat Romania si si-a jurat in barba ca ocazia asta nu o scapa.

Ce ma streseaza pe mine e ca avem deja o imagine in presa internationala. Suntem "poor Balkan country of 22 million," avem gripa aviara sa dam si la altii, avem romani dornici sa se dea prin tarile altora, exorcizam Satana din biete femei, maltratam copii si il mai avem si pe Adrian Nastase.

(alte texte despre reporteri straini care vin sa scrie despre Romania aici si aici).

Toate adevarate, dar nu absolute. Ultimul text al lui Washington Post nu ma repezinta nici pe mine si nici pe alte milioane de romani.