O saptamana care a inceput linistit si s-a terminat intr-o maniera agitata, o saptamana interesanta, ce a adus palpitatii investitorilor. Dupa cateva zile apatice, care nu au adus bucurii prea mari, a urmat un val de vanzari la bursa, de presiune ridicata la vanzare, uneori cu accente de panica.

Ne aminteste de anul trecut, cand in aproximativ aceeasi perioada am asistat la sedinte asemanatoare. Astfel, indicii BET si BET-C inregistreaza scaderi de 4-5% fata de saptamana anterioara, in timp ce BET-FI a scazut chiar cu 8%.

La SIF-uri ultimele trei sedinte au adus scaderi dramatice, astfel ca preturile ajuns la nivelurile de la finalul lunii noiembrie. Vom vedea insa ca din aceasta zona au sosit vesti bune, dupa inchiderea sedintei de vineri, din pacate insa prea tarziu pentru a produce efecte in saptamana analizata.

Mai multe piete din regiune central-est-europeana au cunoscut corectii negative, indicii principali au scazut in Ungaria cu 6%, cu 3% in Cehia si 4% in Polonia, de aici putem sa ne gandim la iesirea unor fonduri din pietele bursiere regionale.

Segmentul SIF a avut de departe cea mai interesanta evolutie, aici s-a vandut masiv in ultima parte a saptamanii, direct la preturile oferite de cumparatori, ceea ce a facut ca, la actualele preturi, titlurile SIF sa fie cu 20-25% in scadere fata de valorile maxime atinse la inceputul lunii februarie.

Valoarea totala de tranzactionare a titlurilor SIF depaseste 103 milioane RON, circa 53% din totalul bursei, iar cel mai tranzactionat a fost SIF Moldova (SIF2), cu un rulaj de 29,26 milioane RON.

Tot SIF2 a scazut cel mai mult, cu circa 9,5% fata de saptamana anterioara, la 2,1800 RON/actiune, de altfel aceasta este a doua mare scadere din intreaga piata.

Vineri, dupa ce s-a incheiat sedinta, SIF Banat-Crisana (SIF1) a transmis un comunicat imbucurator, un convocator de AGA pentru data de 28 aprilie, in care se propunde majorarea capitalului social cu 50%, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net al anului trecut.

Astfel, cei ce detin actiuni la data de inregistrare (propusa a fi 16 mai), ar urma sa primeasca cu titlu gratuit o actiune, la fiecare doua actiuni detinute.

Majorarea de capital social la o SIF pare surprinzatoare, mai ale ca legislatia referitoare la fondurile inchise nu prea permite acest lucru, la SIF-uri existand insa o prevedere ce permite majorarea capitalului doar prin oferta publica, deci cu bani, nu in mod gratuit.

Ramane sa vedem in ce masura va fi avizata aceasta majorare, care este oricum binevenita, SIF-urile avand in general un capital social redus comparativ cu activele lor, cu afacerea in sine.