Timp de doua zile, liderii PSD s-au agitat sa-i salveze pielea lui Adrian Nastase, considerand ca excluderea acestuia din partid ar fi nepotrivita in acest moment, pe de o parte, si pe de alta parte, pentru ca nici unul dintre ei nu doreste sa-si asume raspunderea acestui gest.

Sambata se gasise o solutie de avarie, un tertip politic, si anume mutarea lui Adrian Nastase ca membru al PSD de la filiala sectorului 1 la o alta filiala. Deja se gasisera ofertanti, PSD Giurgiu si PSD Dambovita, condus de Ion Stan, oferindu-se sa-l adaposteasca pe membrul Nastase de furia colegilor sai de la PSD sector 1, care vor sa-l dea afara.

De asemenea, ieri Miron Mitrea si Mircea Geoana s-au deplasat personal la PSD Bucuresti pentru a incerca sa calmeze spiritele. "Nu cred ca este o discutie serioasa, nu cred ca face bine atmosferei din partid sa discutam despre excludere.

Nu toata lumea este de acord, unii au lansat ideea excluderii, altii au spus ca-l inviaza", a spus Mircea Geoana, aratand ca PSD "nu este partidul anilor '50, ci al anului 2006". Miron Mitrea, secretarul general al partidului, a subliniat si el ca nu se pune problema excluderii lui Nastase, conducerea centrala neconsiderand acest lucru un subiect demn de luat in seama.

Seful filialei de la sector 1, Dan Tudorache, a declarat ca "sunt cateva voci care cer excluderea".

Mai mult decat atat, Tudorache a spus ca, incepand de vineri, s-au facut presiuni asupra sa si asupra apropiatilor sai, primind chiar telefoane de amenintare de la Adrian Nastase, care l-a avertizat ca daca nu renunta la intentia de a-l exclude va furniza presei dosare cu informatii compromitatoare despre el.

In timpul sedintei cel care a cerut cu vehementa eliminarea lui Adrian Nastase din partid a fost, evident, Marian Vanghelie, primarul de la sectorul 5, despre care se stie ca se afla la originea demersului conducerii PSD sector 1.

Dupa sedinta, Vanghelie a spus ca in partid exista doua discutii diferite: una despre cazul lui Dan Ioan Popescu, a carui excludere nu este dorita de catre filiala Bucuresti, si a doua despre Adrian Nastase, a carui excludere "se discuta de trei saptamani, de-abia acum a ajuns in presa".

Astazi va fi luata din nou in discutie posibilitatea excluderii lui Nastase in cadrul unei noi intalniri intre conducerea centrala a PSD si membrii organizatiei Bucuresti, dar se pare ca se fac presiuni asupra lui Dan Tudorache ca maine, in sedinta de la sectorul 1, sa nu mai aduca in discutie subiectul.

Este posibil, potrivit unor surse, sa se renunte la sanctionarea prin excludere, incercand sa fie gasita o sanctiune mai blanda, ca de exemplu suspendarea din partid pe un termen determinat sau sa se amane subiectul din diferite motive pana la eventualul congres extraordinar, care ar trebui organizat la inceputul verii.