Socrii lui Mircea Geoana, Ion si Margareta Costea, sunt fericitii proprietari ai unui teren de 4.000 de metri patrati la Busteni, proprietate ce valoreaza, la pretul pietei, peste o jumatate de milion de dolari.

Ion Costea a obtinut aceasta suprafata, in 1996, facand un schimb de terenuri, extrem de avantajos pentru el, cu Regia Nationala a Padurilor-Romsilva. Initial, socrul fostului ministru de Externe detinea 0,5 hectare de teren cu padure aflata pe stancarii, in comuna Scorteni, judetul Prahova.

Acesta si-a predat proprietatea Ocolului Silvic Campina si a primit in schimb, de la Ocolul Silvic Sinaia, in zona turistica a cartierului de lux Zamora din Busteni – una dintre cele mai scumpe zone imobiliare, unde au vile oameni de afaceri si politicieni – 0,4 hectare.

Dar valoarea de piata a terenului din Scorteni este mult mai mica decat cea a terenului oferit de Romsilva socrilor lui Geoana. Daca in judetul Prahova un metru patrat de teren valoreaza 8-10 euro, la Busteni, potrivit unor agentii imobiliare, pretul terenului variaza intre 90 si 140 de euro metrul patrat.

Valoarea maxima se atinge in conditiile in care cumparatorul doreste sa aiba toate utilitatile si suprafata de pamant este situata aproape de Castelul Cantacuzinilor, adica exact cazul terenului obtinut de socrii lui Geoana.

Astfel, daca evaluam terenul la 130 de euro metrul patrat, se observa ca acestia s-au imbogatit peste noapte cu 470.000 de euro. In aceste conditii, Regia Nationala a Padurilor si, indirect, statul au pierdut in aceasta „afacere" o suma echivalenta.

In urma unui control efectuat de catre Directia Generala pentru Controlul Aplicarii Regimului Silvic la Ocoalele Silvice Campina si Sinaia, acest caz a intrat in atentia autoritatilor.

Cititi articolul complet in Gandul