Tare greu trebuie sa fie sa te numesti pesedist zilele astea. Incalceala de la varf si agitatia din teritoriu fac aproape imposibila orice previziune despre viitorul PSD. Partidul a ajuns ca un organism decapitat aflat in ultimele clipe ale existentei sale, cand da necontrolat din maini si din picioare.

In partea sa superioara continua rafuielile intre Mircea Geoana si Adrian Nastase. Fostul prim-ministru a fost chemat la ordine si daca se poate cu demisia de onoare in plic direct in Kiseleff. Acesta s-a dus, dar ferm hotarat sa nu cedeze niciun centimetru din teritoriul sau.

Inainte de plecare, Adrian Nastase si-a luat energie de la colegii deputati, care, pentru prima oara, l-au sustinut in lupta cu Mircea Geoana, complicand extrem de mult situatia din partid. In timpul asta, toti ochii din teritoriu sunt atintiti asupra centrului, in incercarea formularii unei idei coerente pentru intalnirea de miercuri.

Colac peste pupaza, partidul are doi purtatori de imagine, care nu au facut altceva decat sa enerveze si mai mult poporul pesedist. Acestia sunt cei doi marieni: Oprisan si Vanghelie.

Dupa ce, peste weekend, au deschis cutia Pandorei si au cerut indepartarea lui Adrian Nastase din partid, la inceputul saptamanii au trebuit sa faca fata valului de antipatie venit dinspre alte organizatii. Deloc paradoxal, acesta s-a transformat intr-un curent de simpatie pentru Adrian Nastase.

Fata de saptamana trecuta, cand putini ar fi indraznit sa-l apere pe autosuspendatul presedinte executiv, vocile sunt acum mult mai numeroase si mult mai vehemente. Toata lumea se intreaba insa incotro merge PSD si care va fi finalul acestei telenovele.

Fostul partid de guvernamant este, in aceste zile, supus unei duble presiuni: una interna, una externa. Pentru cei mai multi din interior, Mircea Geoana trebuie sa dovedeasca faptul ca este cu adevarat presedinte. Asta inseamna o atitudine ferma intr-o directie sau alta in ceea ce priveste statutul lui Adrian Nastase.

Nu putini sunt cei care incep sa vorbeasca de un congres extraordinar, menit sa reconfirme sau, dimpotriva, sa elimine oamenii din posturi.

Sustinatorii lui Geoana incearca o usoara dezamagire, pentru ca acesta nu este capabil sa aiba o atitudine transanta in privinta lui Adrian Nastase si a problemelor de imagine pe care fostul prim-ministru le creeaza partidului din care face parte.

Parerea este ca Geoana a gestionat gresit toata povestea inca de la bun inceput, cand nu trebuia sa accepte autosuspendarea lui Adrian Nastase, ci sa-i puna direct in vedere sa demisioneze.

Regruparea si apararea lui Adrian Nastase, ca o contrareactie la "partidul-satelit", nu fac altceva decat sa consolideze imaginea de partid corupt. Acest lucru s-a intamplat inca de saptamana trecuta, cand pesedistii au votat impotriva perchezitiei la casele fostului premier.

Atunci au fost doar parlamentarii, acum, rand pe rand, si organizatiile isi manifesta simpatia pentru autosuspendatul presedinte executiv.

Ca impresie generala, PSD are in momentul de fata imaginea unui partid divizat in mai mult de doua-trei tabere, a unei formatiuni care sta gata sa se rupa pentru ca nu a gasit inca tonalitatea necesara pentru a interpreta aria coruptiei.