Geoana, Hrebenciuc si Mitrea au pregatit filialele sa-i ceara lui Nastase demisia din fruntea Camerei si din functia de presedinte executiv al PSD, scrie Cotidianul. In replica, deputatii PSD au semnat pentru sustinerea lui Nastase, scrie Jurnalul National. Mitrea a calculat sec: doar 10 filiale il mai tin in brate pe Nastase, scrie Gandul. Rus propune reforma sau sinucidere colectiva, scrie EVZ.

Ziua cutitelor lungi si a prieteniilor scurte

preluare Cotidianul

Razboi cu final asteptat in PSD. Trupa Geoana-Mitrea, sprijinita de aproximativ 30 de filiale judetene, a fortat aseara, la reuniunea cu liderii locali, debarcarea lui Adrian Nastase din functiile de sef al Camerei Deputatilor si de presedinte executiv al PSD.

Contraatacul lui Adrian Nastase impotriva conducerii centrale a PSD parea sa aiba ieri putini sustinatori. Dupa ce Geoana i-a cerut demisia, Nastase a replicat prin convocarea unui congres extraordinar care sa inlocuiasca actuala conducere, idee sustinuta de Victor Ponta si de un mic grup de maximum 15 filiale.

Potrivit deputatului Eugen Bejinariu, unul dintre fidelii fostului premier, pe la orele prinzului, doar aproximativ 11-15 organizatii judetene il mai sustineau pe Nastase. In partid, situatia s-a precipitat de la o zi la alta.

Luni seara, Geoana, Mitrea si Hrebenciuc au decis sa convoace cu o zi mai devreme reuniunea cu liderii locali pentru a nu-i da timp lui Adrian Nastase sa-si intareasca pozitia. Desi reuniunea a fost stabilita initial pentru astazi, liderii filialelor au fost adusi la Bucuresti ieri-seara.

Adunati in hotel Confort din Otopeni, ei au fost invitati sa voteze fie varianta Geoana, adica demiterea lui Nastase din functii si reducerea lui la calitatea de simplu membru PSD, fie varianta lui Nastase, un congres extraordinar care sa-i excluda din conducerea PSD pe liderii ostili fostului premier.

Cotidianul.

Cine ii vrea capul

Mitrea a calculat sec: doar 10 filiale il mai tin in brate pe Nastase

preluare Gandul

Gruparea care ii cere capul lui Nastase este mult mai numeroasa. Ea este formata atat din batranii partidului – in frunte cu Ion Iliescu, cel care i-a cerut public „retragerea" -, cat si din reformistii din grupul de la Cluj.

Geoana si Mitrea au reusit sa-i atraga de partea lor pe Viorel Hrebenciuc, Doru Ioan Taracila, Ioan Solcanu, Sorin Oprescu sau Nicolae Vacaroiu. Foarte important, ei sunt sprijiniti de toate cele sase sectoare ale PSD Bucuresti, ceea ce, in economia unui vot, face cat sase filiale.

Ioan Rus, liderul grupului de la Cluj, nu a putut sa participe la infruntarea de ieri seara, fiind inca in convalescenta, dupa o interventie medicala pe care a suferit-o in Austria.

El i-a transmis insa lui Geoana sa fie „curajos in acest moment delicat", pentru ca altfel va ramane „o simpla speranta politica, pana la sfarsitul mandatului". „Acceleram reforma in partid sau ne sinucidem colectiv", a transmis Rus.

Articol integral in Gandul.

Rus propune reforma sau sinucidere colectiva

preluare EVZ

Din cealalta tabara au iesit la atac doar oamenii lui Sorin Oprescu si Miron Mitrea. Organizatia sectorului 1, condusa de Dan Tudorache, i-a retras sprijinul politic lui Adrian Nastase pentru functia de presedinte al Camerei.

Iar Marian Vanghelie l-a atacat dur pe Nastase, acuzandu-l ca din cauza ingamfarii a pierdut alegerile pentru PSD. De partea lui Geoana s-a pozitionat si liderul clujean Ioan Rus.

Desi, din cauza problemelor de sanatate, nu participa la sedinta liderilor de filiale, Rus a trimis un comunicat prin care declara ca-l sprijina pe Geoana sa"isi asume decizii curajoase in momente delicate" pentru reformarea PSD, alternativa fiind"sinuciderea colectiva".

Lupii tineri ies la rampa

"In acest moment avem nevoie de un congres extraordinar in care Adrian Nastase sa nu candideze. Si el, si Mitrea, si Iliescu, si Hrebenciuc, si toti cei care au probleme", a solicitat ieri Victor Ponta.

Pe aceeasi idee a reformei radicale mergeau si deputatul Dan Mihalache si vicepresedintele Titus Corlatean, care au propus ca toti liderii compromisi sa se retraga, iar in fruntea partidului sa vina o echipa de oameni noi.

Nastase vrea sa vanda casa din Zambaccian

Adrian Nastase a anuntat luni seara, la emisiunea"Sinteza zilei" de la Antena 3, ca intentioneaza sa vanda apartamentul pe care il detine in strada Zambaccian.

Articol integral in EVZ.