Hidrologii anunta ca riscul inundatiilor este mai mare decit anul trecut, iar autoritatile abia se apuca de reparatii la diguri, scrie Cotidianul. Romania va petrece Sfintele Pasti sub inundatii, scrie EVZ. Zapada cazuta in ultimele zile a blocat drumuri, a lasat in bezna sute de gospodarii si a distrus numeroase masini, scrie Romania Libera.

Ape asteptate cu diguri sparte

de Oana Craciun, Oana Munteanu (Cotidianul)

Cea mai mare parte a digurilor afectate de inundatiile de anul trecut nu au fost inca refacute, desi Guvernul a alocat banii pentru ele. Pentru aceasta primavara, hidrologii anunta ca riscul inundatiilor este mult mai mare decit anul trecut, iar autoritatile abia acum se apuca de reparatiile digurilor.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a avertizat luni ca riscul de producere a unor noi inundatii in acest an este mai mare decit anul trecut.

„Cel mai ridicat grad de risc la producerea de inundatii este in bazinele Somesurilor si Crisurilor, unde deja se inregistreaza debite-record, intilnite o data la 100 de ani, iar capacitatea de absorbtie a solului este zero", a declarat Madalin Mihailovici, directorul Administratiei Nationale „Apele Romane".

Desi autoritatile au spus ca reparatiile la lucrarile hidrotehnice afectate anul trecut au fost finalizate, prefectii din mai multe judete sustin contrariul.

Articol integral in Cotidianul

Romania va petrece Sfintele Pasti sub inundatii

de Miruna Olteanu (EVZ)

Mai mult de trei sferturi din teritoriul tarii va fi expus inundatiilor, potrivit prognozei specialistilor.

Suprasaturarea solului si ploile-record din Muntii Padurea Neagra sporesc riscul ca inundatiile de anul acesta sa fie mai mari decat cele de anul trecut. "Totusi, cred ca suntem mai pregatiti decat anul trecut", spune Sulfina Barbu, ministrul mediului.

Specialistii de la Apele Romane atrag insa atentia ca exista premisele unor inundatii de proportii: perioadele de "tatonare" a solului si a debitelor raurilor coincid, iar capacitatea de absorbtie a solului este zero. In bazinul Jiului, de exemplu, se produc frecvent inundatii din cauza scurgerilor de pe versanti, sustin specialistii.

Prognozele arata ca in luna aprilie vor fi cele mai abundente ploi, trei sferturi din teritoriul tarii fiind expus inundatiilor.

Articol integral in EVZ.

Drama romanilor loviti de capriciile naturii

Zagazuri rupte, sute de oameni fara case Miercuri 15 Martie 2006

preluare Romania Libera

Acesta este bilantul celor doua zile in care satele din partea de vest a Doljului au fost inecate de puhoaiele iesite din matci sau lovite de versantii dealurilor ce mustesc si care au luat-o la vale. Nici alte zone ale tarii nu stau mai bine. Zapada cazuta in ultimele zile a blocat drumuri, a lasat in bezna sute de gospodarii si a distrus numeroase masini.

Dolj: Evacuati in miez de noapte

Lacrimi, jale si deznadejde! Aceasta era atmosfera din comuna Sopot, prima inundata in Dolj. Pana tarziu in noapte pompierii militari au evacuat 28 de persoane, pe care le-au cazat la scoala generala din localitate.

Pentru acestia Inspectoratul de Urgenta a trimis 30 de paturi cu lenjerie completa. Oamenii abia s-au lasat convinsi sa plece din casele lor. Plangand in hohote, ei au fost luati cu barcile de salvare si dusi in locul sigur de la scoala. Nebunie si in satul de tigani Cot, de la Breasta.

De acolo au fost evacuati peste 200 de localnici, insa majoritatea s-au intors la casele lor, in mijlocul puhoaielor.

In alta zona a judetului sase sate au scapat ca prin urechile acului de a fi evacuate. Acestea sunt situate in avalul lacului de acumulare Fantanele. La primele ore ale diminetii nivelul apei depasise partea superioara a barajului, zagazul amenintand ca va ceda fortei viiturii.

Din fericire, in ultimul moment precipitatiile au scazut iar apa din lac a putut fi evacuata prin canalele de refulare, pe cursul paraului Deznatui. De asemenea, in dealurile din jurul lacului Fantanele s-au format mai multe brese, prin care apa a inceput sa curga spre campurile din zona.

Nu acelasi noroc l-au avut locuitorii comunei Cotofenii din Dos, din zona altui lac, Mihaita, situat pe cursul Jiului. Ieri dupa-amiaza toti reprezentantii autoritatilor doljene erau acolo din cauza situatiei deosebit de grave. In Cotofeni apele Jiului au navalit in peste 20 de locuinte, din care au fost salvate si evacuate peste 50 de persoane.

Digurile de protectie construite de-a lungul malurilor raului dupa inundatiile din anii '70 si '74 au inceput sa cedeze.

Constanta: valuri de sapte metri in larg

Orasul de la malul marii este blocat de vijelie. Activitatea portuara a fost oprita mai bine de doua zile iar traficul rutier se desfasoara cu greutate.

Timp de 48 de ore vantul a avut o intensitate de peste 70 de kilometri la ora iar valurile au depasit in largul Marii Negre sapte metri. Totodata, au fost verificate toate barajele de protectie impotriva inundatiilor.

Autoritatile constantene au intrat in stare de alerta. Prima victima a furtunii a fost portul Constanta. Din cauza vantului puternic si a valurilor Capitania Constanta a fost nevoita sa blocheze treptat activitatile portuare inca din noaptea de duminica spre luni.

Astfel, dupa ce convoaiele de pe Canalul Dunare-Marea Neagra au fost oprite in zonele de siguranta a venit randul porturilor maritime de a fi inchise. Operatorii portuari pierd sute de mii de dolari pe zi iar marfa care ramane astfel depozitata pe cheu risca sa se altereze.

Brasov: "zapada mieilor" a omorat sase persoane

Conditiile de iarna in care se circula la Brasov au generat o serie de accidente rutiere, numai in ultimele doua zile pierzandu-si viata sase persoane. Dupa accidentul pro-dus pe DN1, in zona localitatii Persani, unde si-au pierdut viata patru persoane aflate intr-un autoturism ce a intrat in coliziune frontala cu un autotren, altul a avut loc pe DN13.

Din cauza neatentiei soferul unui autotren a intrat intr-o caruta. In urma coliziunii si-au pierdut viata doua persoane - G. Stefan, in varsta de 58 de ani, si S. Zoltan, 29 de ani. Alte trei persoane au fost accidentate, fiind necesara internarea lor in spital. De asemenea, s-au mai produs si alte 60 de tamponari usoare, fara victime.

Articol integral in Romania Libera.