Cine il va imbrinci pe Adrian Nastase se va intilni, curind, cu colectiile lui: de dosare, de parlamentari, de ziaristi, de capitalisti din provincie. In general, slugi si instrumente. Urmatorul caz: terenul socrilor lui Mircea Geoana e bine plasat. La Busteni. Are 4.000 de metri patrati, dar nu e suficient. Pe ce se bazeaza atunci Mircea Geoana? Pe ideea social-democrata?

In acest caz, Geoana a gresit partidul si si-a inselat sistemul nervos. Dupa mintea si comploturile lui Geoana, PSD ar trebui sa se prefaca in partid serios, macar doua-trei saptamini, cit va dura indepartarea lui Nastase si a lui Dan Ioan Popescu. Inaltator si imposibil. Mai intii, pentru ca PSD nu are timp de asemenea acrobatii, mai ales acum, in clipa mortii. PSD e o institutie serioasa.

A dat o lovitura de stat de s-au separat epocile, la Tirgoviste, a creat o boierime nemaivazuta care face turul Fanarului in Rover, cu Rafo si Rompetrol in rezervor. A incercat sa infiinteze un partid-stat si a ratat doar pentru ca a furat in dorul lelii, la alegeri. Asemenea institutie nu e un partid, ci o societate pe actiuni antisociale.

Asemenea institutie nu cade, ci se recicleaza, nu pierde, ci se judeca la infinit. Aici e greseala lui Geoana si maretia distructiva a lui Nastase.

Dar abia terminase de ris Miron Mitrea in Parlament, despre nu stiu ce legi neroade, ca, in sala si in tara, s-a facut frig. Hohotul lui Mitrea a inghetat intr-un rictus terminal. PSD e, totusi, in criza si criza vine din afara. Nu dinauntru, unde PSD s-a simtit, mereu, bine si capitonat, ci dinspre lumea inca libera. Exista asa ceva si acest lucru e de-a dreptul periculos pentru PSD.

Orice obraznicie si orice bresa a libertatii, orice fisura in domeniu si orice regula neaprobata pot ucide sistemul. Asta se intimpla acum. In interior, PSD a rezolvat tot. Are la dispozitie Parlamentul, pe post de Gospodarie de Partid.

E de ajuns ca Nastase sa vrea si, la orice ora din zi si din noapte, de la Bufetul Parlamentului soseste Justitia, la tava, un pic in singe, asa cum ii place gurmandului. Tot la dispozitia PSD, economia si Justitia, sau partile lor cele mai moi, si destula presa „obiectiva". Apropo: cum poti fi obiectiv in mijlocul unui incendiu? - a intrebat, odata, Churchill.

Simplu! - raspund tovarasii de drum si de opinii ai Partidului Zambaccian Democrat: o banca poate arde, conturile nu. Inauntru fiind liniste, nenorocirea s-a strecurat din afara. Cum anume?

Mai intii, pentru ca PZD a ratat operatiunea Europa. Acolo unde Nastase si Verheugen proiectasera jonctiunea, s-a ales praful. Partidul-stat a avut o politica externa abila, dar a uitat sa arda Stenogramele. Acolo s-a vazut, negru pe alb, cu ce gind iesisera la petit, pe partea stinga a Europei, Nastase, Iliescu, Geoana, Severin si ceilalti demnitari ai justitiei sociale romanesti.

Apoi, au venit alegerile si victoria unui anumit Personaj de mare tractiune (nu ii rostesc numele - din obiectivitate). Populismul legal a devenit noul regim de stat. Reteaua oligarhica a contraatacat, dar a facut-o, pentru prima oara, de pe pozitii defensive. Coruptia e o tema impopulara si cine reuseste sa ii dea o adresa cistiga enorm.

In citeva luni s-a aflat ca sediul central nu e in Flotei, ci in Zambaccian 16. Basescu a fortat prima criza de adincime, iar eu tocmai mi-am pierdut obiectivitatea. Alaturi de multe milioane de romani. Asta spun sondajele. Partidul care se obisnuise cu un 30-35%, indiferent de mersul istoriei, incalzirea globala si chelirea padurilor pe Trotus, a coborit la 23%.

Exact in clipa in care oligarhia parlamentara tinea propriul referendum si il gasea pe Adrian Nastase cel mai popular si mai neperchizitionabil om al momentului, electoratul ajungea la rezultatul contrar. Dar stirea n-a ajuns si nici nu va ajunge la virf, acolo unde Geoana, Mitrea si Nastase cred, mai departe, ca unul dintre ei va cistiga lupta.

Grupul care se sfisie, acum, prin televiziuni nu poate pregati o despartire neta. Nastase nu are unde pleca. Pina si locul in preajma lui Maniu e monitorizat de Talpes. Fara Nastase, Geoana nu are unde ramine. Toti vor descoperi, in cele din urma, ca au nevoie unii de altii si ca se presupun reciproc. Sint inclestati de mult si orice lovitura la virf va declansa sinuciderea colectiva.

Asa incit se vor mai rani un timp, dupa care se vor aseza in banci. Dar partidul se va alege cu un nume nou si rau colector de voturi: PZD.