In topul celor mai vanduti artisti pe 2005, realizat de Artprice.com din Franta, Pablo Picasso - intre altele autorul celui mai scump tablou din lume - se situeaza pe prima pozitie, urmat spre surpriza multora de llegenda pop art, Andy Warhol, care a reusit sa ocupe pozitia secunda, invingandu-l pe Claude Monet.

Dar una dintre marile surprize a fost si ascensiunea lui Canaletto, care cu ajutorul peisajelor sale venetiene a urcat de pe locul 239 pe 4.

Colectionarii lucrarilor lui Picasso au cheltuit in 2005 aproximativ 153,2 milioane de dolari pentru 1409 de lucrari vandute la licitatii, iar cele 660 de lucrari semnate Warhol au fost vandute pentru 86,7 milioane.

Monet, cu 22 de lucrari in valoare de 61,5 milioane si Canaletto, cu 18 tablouri in valoare totala de 55,5 milioane, au demonstrat ca piata internationala de arta este in continua crestere.

Preturile stabilite la licitatiile organizate de companiile de traditie in domeniu alcatuiesc un ghid pentru colectionari, care pot intui astfel ce lucrari vor fi mai greu de vandut in timp si care vor fi preturile maxime si minime pentru un artist.

Trei pictori chinezi, inclusiv Zao Wou-Ki, nascut in 1921, au reusit sa urce in topul primilor 50 de artisti, in urma deciziei luate de Christie's si Sotheby's de a se extinde si in Asia. Henri Matisse a cazut de pe locul 6 pe 13 datorita faptului ca lucrarile sale au fost mai greu de gasit la licitatii.

In 2005 licitatiile de arta au strans 4,2 miliarde de dolari, o crestere de 15 la suta fata de 2004. Alte 2 miliarde au reprezentat totalul vanzarilor de masini, mobilier si obiecte de colectie. Dar din piesele licitate aproape o treime nu s-au vandut in 2005, inclusiv tabloul lui Monet, "Waterloo Bridge", evaluat la 6 milioane de dolari.

New York-ul, unde miliardarul Eli Broad a platit in noiembrie 23,8 milioane de dolari pentru o sculptura de David Smith, a fost una dintre cele mai scumpe piete anul trecut, preturile crescand cu 35 la suta, in timp ce pe piata londoneza cresterea a fost de doar 4,8 la suta. SUA a ocupat astfel locul doi in topul pietelor de arta, dupa Marea Britanie.

Preturile din Paris, cea de a treia piata a lumii, au ramas constante.

Hong Kong, care a reusit sa depaseasca Germania si sa devina cea de a patra piata de arta, nu a oferit toate datele necesare pentru a permite o evaluare globala. Pe fondul cresterii economice chineze, preturile pentru lucrarile artistilor chinezi contemporani si ale maestrilor au creascut in intreaga lume cu peste 80 la suta.

Cel mai important curent artistic in 2005 a fost Dada, preturile lucrarilor dadaiste crescand cu 137 la suta. Futuristii italieni au crescut cu doar 93 la suta.

Topul celor mai bine vanduti artisti in 2005

Pablo Picasso

Andy Warhol

Claude Monet

Canaletto

Mark Rothko

Marc Chagall

Willem de Kooning

Fernand Leger

Jean-Michel Basquiat

Lucian Freud