Pentru un om care spune ca si-a recastigat libertatea, Adrian Nastase priveste inapoi cu prea multa manie. „Pionii si papusarii" din PSD, „campionii" mincinosi ai moralitatii l-au fortat sa demisioneze in urma „celei mai penibile sedinte" la care zice ca a asistat vreodata.

Ieri, Nastase a parasit oficial unica functie care-l mai legitima in propriii ochi si in cei ai colegilor de partid. In fata deputatilor, a rostit un discurs decent de adio. In fata ziaristilor, a pozat in victima care-si dispretuieste calaii. Resentimentele razbateau insa din fiecare vorba.

„Daca va deranjeaza, o sa le adun in curte si o sa le dau foc", a raspuns el, intrebat ce va face cu lucrurile din biroul de la Camera, replica a locuintei-conglomerat din Zambaccian. De girofar se va mai bucura inca un an, pentru ca a fost, totusi, al treilea om in stat!

Daca ar putea evada din captivitatea dramei pe care o traieste, Adrian Nastase s-ar simti multumit. Demisia sa de la sefia Camerei Deputatilor a fost un seism, a carui magnitudine este resimtita de partide in functie de proximitatea fata de epicentru. PSD s-a zgaltait cel mai tare.

Deputatii s-au revoltat impotriva presedintelui Mircea Geoana, acuzat ca aserveste PSD lui Traian Basescu, ducand partidul la un mimin electoral istoric. In numele „golanilor si mizerabililor", Victor Ponta a pretins isteric scuze si i-a cerut lui Geoana „sa opereze puroiul" din partid.

De la Cluj, Ioan Rus a anuntat suveran ca asteapta „pasul inapoi" al tuturor celor cu dosare penale. Culme a tupeului, Iorgovan – „tatal hotilor" a cerut demisia tuturor celor cu probleme de imagine, chiar daca n-au fost inca deranjati de procurori.

Un congres extraordinar care sa transeze odata pentru totdeauna conflictele nu poate fi specific unui partid cu lideri obisnuiti „sa se lucreze" tovaraseste intre ei.

De partea cealalta, coalitia de guvernamant nici macar n-avea nevoie de un cutremur ca sa tremure din toate incheieturile. Pentru cele patru partide care guverneaza si acum conjunctural, un post liber de conducere devine, instantaneu, un prilej de santaj reciproc.

Ca sa-l sustina pe liberalul Bogdan Olteanu la presedintia Camerei Deputatilor, pedistii cer sefia institutiilor banoase. Nici actuala functie a lui Olteanu – cea de ministru pentru Relatia cu Parlamentul – nu le-ar displacea.

Autopropusa Daniela Popa joaca si ea o carte importanta pentru Partidul Conservator: in fata unei astfel de ofensive, premierul Calin Popescu Tariceanu nu-si va mai permite sa taraganeze numirea la conducerea Loteriei Romane a unui reprezentant al PC.

Basca satisfactia lui Dan Voiculescu de a juca din nou la doua capete, negociind si cu PSD. UDMR sustine candidatul Aliantei, dar daca se prelungeste la nesfarsit trecerea Statutului minoritatilor prin Parlament... „Stiu ca prin aceasta decizie se deschide calea unor noi complicatii politice.

Scena politica va fi marcata din nou de convulsii si de conflicte", a spus, ieri, Nastase. Si a avut dreptate. Retragerea sa fortata din prim-planul scenei politice a largit fisurile unui sistem aflat in echilibru fragil. A fost ca si cum, dintr-un joc de domino, cineva a extras brutal o piesa.