Arsenie, fostul membru O-Zone si Natalia Gordienco vor reprezenta Republica Moldova la concursul Eurovision ce va avea loc in luna mai la Atena. Ceilalti concurenti sunt nemultumiti de decizia juriului si acuza organizatorii de peste Prut ca Arsenie a fost favorit de la inceput si ca s-a facut tot posibilul sa iasa invingator.

Arsenie, fost membru al formatiei O-Zone si ex-solista "Millenium", Natalia Gordienco, care au interpretat piesa "Loco" la ultima etapa de preselectie pentru Eurovision, vor reprezenta Republica Moldova in finala concursului care va avea loc in luna mai, la Atena.

Cei doi s-au plasat pe locul intai in concursul care a avut loc miercuri, acumuland un total de 24 de puncte, devansandu-i pe ceilalti concurenti: Ludmila Znamenskaia, Vadim Luchin & Svetlana Sertova, Sergiu Cuzencoff si Marcella.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc cu putin timp inainte de etapa finala de preselectie, compozitorul Marian Starcea a declarat ca stie deja numele invingatorilor, transmite Mediafax. Pentru a demonstra acest lucru, el a scris numele interpretilor pe o hartie pe care a sigilat-o intr-un plic. Acesta a fost deschis, joi, de catre un ziarist de la "Jurnal de Chisinau". Numele finalistilor pronosticati erau Arsenie si Natalia Gordienco.

A doua preselectie, contestata

Multe voci de peste Prut sustin ca Arsenie a fost favoritul juriului de la inceput si ca s-a facut tot posibilul ca acesta sa castige, inclusiv o noua etapa de preselectie. Ceilalti concurenti, in special castigatorii primei etape au contestat faza suplimentara de preselectie simtindu-se inselati de juriu. Varianta oficiala este insa alta.

Interpretul care va reprezenta Republica Moldova la concursul Eurovison 2006 a fost selectat, de catre membrii juriului si ai comitetului organizatoric, in cadrul unei etape suplimentare de preselectie, pentru ca trei concurentii, si nu doar unul, s-au clasat pe primul loc. Acestia au fost Geta Burlacu, Serj Kuzencoff si Alexa & Moldstar.

Ciudat a fost insa faptul ca li s-a permis sa se intre in concurs si interpreti care nu au reusit sa se inscrie la prima etapa Eurovision 2006, printre care si Arsenie si Natalia Gordienco. Vasile Duca, presedintele Comitelului de lucru pentru Eurovision, a infirmat faptul ca rezultatele obtinute in urma televotingului nu ar fi fost corecte.

Cu toate acestea, mai multi participanti au declarat ca vor face contestatii. Republica Moldova va participa, anul acesta, pentru a doua oara la concursul Eurovision, a carui etapa finala va avea loc pe 20 mai, la Atena. La editia de anul trecut, formatia "Zdob si Zdub" a obtinut locul al saselea cu piesa "Boonika bate toba".

"Daca nu putem canta in armonie, mai bine nu aparem in Europa."

Aleksandar Tijanic

Serbia-Muntenegru s-a retras

Si alte tari au intampinat probleme vizavi de solistul care ar fi trebuit sa-i reprezinte la Atena. Serbia-Muntenegru s-a retras din competitia Eurovision din acest an, dupa neintelegerile aparute intre reprezentantii RTS (Serbia) si RTCG (Muntenegru), cu privire la trupa care a castigat preselectia.

Concursul international Eurovision va avea loc la Atena, pe 20 mai, aceeasi luna in care in Muntenegru va avea loc un referendum care ar putea reprezenta finalul uniunii cu vecina Serbia.

Spectacolul de sambata, care a avut loc in Belgrad si in cadrul caruia urma sa fie ales reprezentantul Serbia-Muntenegru la Eurovision, s-a sfarsit cu majoritatea publicului sarb hulind formatia muntenegreana "No Name", atunci cand aceasta a incercat sa isi interpreteze cantecul.

Articol integral in Gardianul